Министър-председателят Симеон Сакскобургготски прие държавния секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи на Нидерландия Атцо Николай, информира пресслужбата на МС.

Двамата обсъдиха ангажиментите на страната ни по пътя към членство в ЕС, предстоящите стъпки в процеса на евроинтеграция и бъдещия ни статут на активен наблюдател в институциите на ЕС.

По време на срещата министър Николай изтъкна, че за България ще бъде много добре, ако това правителство продължи да работи до приемането ви в ЕС през януари 2007 г.

Основна тема на разговора беше и съдбата на осъдените български медицински сестри в Либия. От името на правителството на Нидерландия Атцо Николай обеща страната му да продължи да работи за тяхното освобождаване като припомни, че това беше приоритет по време на холандското председателство на ЕС.

Премиерът Симеон Сакскобургготски и държавният секретар по европейските въпроси на Холандия Атцо Николай обмениха мнение и по други актуални теми като възстановяването на Ирак и перспективите за развитието на Балканите.