"За националните ни герои свободата е избор и борба. Тя, свободата, не може да те споходи, докато очакваш удобен момент за нея. Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие."

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от bTV в слово по време на всенародното поклонение на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. По-късно съобщение за изказването му беше разпространено и от пресцентъра на Министерския съвет.

"Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите", изтъкна той. Донев призова за това в днешния ден да замълчим, но не за да премълчим истината, а за да се чуе заветът на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

ГЕРБ и Възраждане почетоха с декларации деня на Ботев

ГЕРБ и Възраждане почетоха с декларации деня на Ботев

Именно Христо Ботев показал как трябва да се живее и за какво си струва да се умре

"Куршумът пронизал воеводата го убива веднъж и това се случва тук, на това място. Но нека не забравяме, че с всяка измяна и пренаписване на неговата молитва за свободна и независима България убиваме Ботев отново", подчерта премиерът.

По думите на министър-председателя революционерът Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници, за които истината, свободата и справедливостта са ежедневна битка, в която отстъплението е немислимо.

"За мен е чест да бъда тук заедно с вас. 147 години по-късно по стъпките на поета-революционер от Козлодуй до Околчица вървят българи, които също като него обичат Отечеството повече от всичко", посочи той.

Хиляди българи са на Околчица, където преди 147 години е убит Христо Ботев. На място са и участниците в 75-тия национален туристически поход от Козлодуй до историческия връх.

Вдъхни секиму, о, боже, любов жива за свобода

Вдъхни секиму, о, боже, любов жива за свобода

Този ден се отбелязва от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници