10 000 лв. за Гражданска отговорност (ГО). Това ни подготвят промените на Министерство на финансите. За това алармират от Камара на автомобилните превозвачи в България в позиция относно предложението на Министерство на финансите за изменение на Кодекса за застраховането и политиката на ведомството. Според Камарата, предложението е "меко казано странно" и е "срещу интересите на българските превозвачи".

В края на миналата година, когато дни преди Коледа законодателят у нас подготви законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането в случай на ПТП в чужбина. Според изменението, българските застрахователи автоматично трябва да изплащат щети без да са налице задължителните неоспорими доказателства за истинността на претендираната щета.

Това от своя страна излага българските превозвачи на риск, тъй като стойността на ГО може да достигне критично високи цени заради необходимостта застрахователите да компенсират своите загуби.

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Опасяват се и от застрахователни измами

В четвъртък по време на работна група между министерство на финанси и браншовите организации, КФН и народни представители, министър Росица Велкова заяви, че ако промените не бъдат приети, така както тя ги предлага, България няма да бъде приета в Еврозоната. Твърдение, което на този етап е меко казано съмнително заради решение на Европейския съд с № С-587/15, според което нормите на частно-правна организация няма как да бъдат внедрени в националното законодателство, според Камарата.

В същото време, зам.-министърката на финансите казва, че изисквания за Еврозоната могат да бъдат покрити и без промени в Кодекса за застраховане; Председателят на Комисията за финансов надзор предостави анализ, от който е видно, че подобно законодателство няма в нито една друга държава-членка на Европейския съюз и Еврозоната Националното бюро "Зелена карта" и Асоциацията на Българските застрахователи посочват, че предложените от министъра на финансите текстове ще доведат до безконтролно изтичане на капитали от родните застрахователи.

Чии интереси защитава министър Велкова? Изглежда частните, но в никакъв случай не и тези на един от най-важните отрасли у нас - транспорта, питат от Камарата.

Напомнят също така, че с пълна сила ще се стовари тежестта на Пакет "Мобилност I" и изискванията за командироване върху българските превозвачи.

С много критики НС въведе промени в "зелената карта на колите"

С много критики НС въведе промени в "зелената карта на колите"

Депутатите приеха допълнения на Кодекса за застраховането на първо гласуване, ще го доизчистват преди второ четене

От Камарата призовават президента да е изключително внимателен идната седмица при назначаването на новия служебен кабинет.

Припомняме, че през декември, застрахователите предупредиха за поскъпване на Гражданска отговорност. 

Категорично против Кодекса за застраховане се обяви Константин Велев от Асоциацията на застрахователите по време на заседание на икономическата комисия в НС.

От бранша се опасяват и от застрахователни измами.