ПОСЛЕДНО: Министърът на отбраната Николай Свинаров е свикал заседание на Политическия кабинет на Министерството на отбраната.
На него се обсъжда военно-техническата експертиза, предоставена от началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, по евентуалното преместване на българския контингент в Ирак.

Военният експертен доклад относно предислокацията на българския контингент от Кербала в Дивания бе връчен днес по обед на президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов от началника на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев.

Експертизата бе изготвена по искане на началника на Генералния щаб на Полша.

Ген. Колев влезе в президенството в 12.45 часа и остана там около час. 20 минути реди него дворът на сградата бе напуснат от ескорта на държавния глава.
Предполага се, че висшият военен е имал разговори и на експертно ниво с президентски съветници.

Ген. Колев отказа всякакъв коментар и отмина с мълчание всички въпроси за съдържанието на доклада.
Според него няма срок, в който президентът трябва да се произнесе по документа.

Докладът е получен от премиера лично от министъра на отбраната Николай Свинаров, обяви по-късно правителственият говорител Димитър Цонев, но категорично отказа да уточни дали това е станало днес или още вчера.

Становището на Министерски съвет ще бъде огласено от военния министър, не е нужно премиерът да се ангажира с това.

Дали официално или неофициално, дали пряко или непряко, президентът и министър-председателят ще се консултират по един толкова важен въпрос, както правят редовно по други проблеми.
Така отговори Цонев, запитан дали по предислокацията на контингента са предвидени консултации между двете институции.