Всички представители на опозицията на проведените в парламента консултации за импийчмънт на президента са заявили, че той е уронил престижа на страната.

Има мнения, че президентът е извършил държавна измяна по смисъла на конституционния текст, но има и хора, предимно юристи, които искат още да се обсъдят фактите, обстоятелствата, за да може да е юридически точно искането, каза Веселин Методиев.

Консултациите за импийчмънта ще продължат, обобщи той.

Ще продължим да събираме доказателства за измяната на президента, заяви след консултациите Христо Кирчев.
По думите му в президентската институция липсва всякакъв морал.

Според Кирчев вече е доказано, че кампаниите на президента са спонсорирани от личности, злоупотребили с пари от САПАРД, както и от хора, на които се посяга и визира оцелелия след покушение Манол Велев и разстреляния преди години банкер Емил Кюлев.

Припомняме, вчера представителите на опозицията напуснаха още в началото свиканото от президента заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Причината бе, че в дневния ред едва в последната точка "Разни" е включен докладът на ОЛАФ, обвиняващ в злоупотреби бизнесмени, свързани с предизборните кампании на Първанов.

По призива за излизане на опозицията от парламента Веселин Методиев каза, че си заслужава по тази тема да се водят разговори след вота на недоверие към правителството.

По-рано днес столичният кмет Бойко Борисов и лидерът на Атака Волен Сидеров призоваха опозиционните партии в Народното събрание (НС) да напуснат парламента.
"След гласуването на вота на недоверие към правителството на 24 юли, ако и този път той не мине, всички да напуснат парламента", каза софийският градоначалник, цитиран от Би Ти Ви.

Според него само по този начин ще има обединена опозиция. "Аз ще им дам разрешение и ще заседаваме на открито пред храма "Александър Невски" всички заедно. Тогава ще има обединена опозиция", каза още Борисов.

Той смята, че по този начин ще се разбере, че в парламента ще останат само представителите на БСП и ДПС. Столичният кмет смята, че депутатите могат да изкарат няколко месеца без заплати.

"След като работниците от "Кремиковци" живеят без заплати по няколко месеца, и депутатите могат за изкарат два-три месеца без заплати", каза още той. Лидерът на ГЕРБ смята, че с искането на опозицията да бъде отстранен българският държавен глава Георги Първанов излишно се хаби енергия.

Борисов каза, че Първанов си върши добре работата, "дори много добре" и отново повтори, че в момента България има най-крадливото правителство.

От своя страна Волен Сидеров заяви, че още при първия вот на недоверие е призовал опозицията да напусне парламента, за да не легитимира това провалено правителство.
По думите му сега е дошло наистина времето и той подкрепя идеята на Бойко Борисов опозицията да се "изнесе" на открито да провежда своята политика и действия.