Президентът наложи вето върху два параграфа в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от администрацията на държавния глава. 

В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Той не е съгласен с промяната на режима за "диво къмпингуване", който става по-рестриктивен. 

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

Ще сезира Конституционния съд, ако законът бъде приет

Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане. Президентът подчертава, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са включени в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места. Това означава, че няма стандартите и нормативите, които гарантират основното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. "При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда", пише в мотивите на държавния глава. 

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Промяната одобри Министерски съвет

Според него се налага несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.

Ето и пълния текст на Мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.

ДБ: Със закон бетонират Черноморието като перачница на пари

ДБ: Със закон бетонират Черноморието като перачница на пари

Няма анализ на ефекта и оценка за поправките в Закона за устройтсво на черноморското крайбрежие

М О Т И В И

Не се противопоставям на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, който прокламира основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства на страната ни съгласно чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното "диво къмпингуване" е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде уреден със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат засегнати от промените? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, с § 9 от приетия закон се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията (чл. 55), но високите глоби вече са разписани в закона.

Конституцията изисква от гражданите като тяхно основно задължение да пазят околната среда (чл. 55, изр. 2), но изисква и от държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Уважаеми народни представители,

По изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане § 2 и 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г. 

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

Законът не бил анализиран в дълбочина

Припомняме, че президентът Румен Радев разкитикува бетона, който се лее по плажовете.

На 13 юни депутатите приеха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. В същото време не се забранява застрояването на плажовете.

На следващия ден - 14 юни екоактивисти протестираха срещу промените в Закона за Черноморието. 

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието

Още в началото на годината скандал предизвикаха редица строежи по Черноморието - Алепу и къмпинг "Градина" и "Арапя", "Смокиня" което принуди и директорът на ДНСК да отиде на проверка на място. За унищожаването на дюните край "Смокиня" се стигна и до официални обвинения от прокуратурата. Тези скандали бяха затрупани обаче от разразилия се с апартаментите на властта, а после и с къщите за гости строени по оперативни програми и с европейски средства.

През април месец обаче беше сигнализирано отново за строеж по Черноморието - този път край екоплажа в защитената местност Иракли.

В началото на май месец пък отново се разгоря дискусия по темата за къмпингуването. Тогава Тома Белев от Асоциацията на парковете в България поиска да се направи цялостна оценка на променяния над 20 пъти Закон за управление на Черноморското крайбрежие и анализ на прилагането му.