Вече ясно заявих, че ще предоставя на партиите достатъчно време, така че те да могат да обсъдят принципите и приоритетите, по които да се обединят, за да се излъчи управленско мнозинство и правителство. Очаквам да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. Това заяви в Прага президентът Румен Радев, съобщава bTV.

В чешката столица държавният глава участва в среща на лидерите на 44 държави от европейския континент, които поставят началото на т.нар. "Европейската политическа общност".

По негови думи е изключително важно да имаме парламент.

Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още преди да е свикан парламент, отбеляза президентът.

Радев се тревожи от червените линии, издигнати след изборите

Радев се тревожи от червените линии, издигнати след изборите

Отказа от коалиция показва страх да се управлява през зимата

За него било трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и за морал в политиката, може да си служи с такива "откровени лъжи и манипулации".

"С пълна увереност не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия. Ще продължа да бъда отговорен към българските граждани, ще работя против въвличането на България във войната", категоричен бе Радев.

По негови думи политици, които тласкат България към война, дължат отговори на българите чии интереси обслужват.

Той допълни, че темата за тавана на цените на газа към момента само се дискутира. "Страните имат най-различни характеристики по отношението на получаване на газ, било то тръбен или втечнен, и по отношение на участието на газа в техния енергиен микс. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва на други съвети ще се обсъждат тези механизми", посочи президентът.

Румен Радев се надява на разумен компромис след вота

Румен Радев се надява на разумен компромис след вота

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции - всички да гласуват