Втора седмица продължават усилията на президента Георги Първанов за решаване на случая с българската гражданка Спаска Митрова, която бе осъдена на три месеца затвор в Македония,  съобщи БНР.

Президентът Първанов е провел личен разговор с президента на Македония Георге Иванов.

Първите разговори с македонския президент Георге Иванов по случая със Спаска Митрова са проведени от президента Георги Първанов по негова инициатива.

Това каза прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.

Първоначално македонската страна е предложила вариант с прилагане на процедура за помилване на Митрова, но поради дългата продължителност на процедурата, този вариант е отпаднал.

Обсъжда се вариантът с предсрочно освобождаване с хуманна цел, което е позволено от македонските закони.

Припомняме, миналата седмица бе съобщено, че Петър Стоянов също е провел продължителен телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов. И двамата са се съгласили, че подобни въпроси не бива да обременяват двустранните отношения.

Скопие отхвърли аргументитена българската страна по случая със Спаска Митрова, като бе подчертано, че макар и гражданин на ЕС и на България, тя отговаря пред законите на Република Македония.

Митрова бе осъдена на 3 месеца затвор от македонски съд.

Заради случая от ВМРО настояха България да наложи вето на визите за македонци и вето върху членството на странатав НАТО и ЕС докато „югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика".