Лидерът на АБВ Георги Първанов настоява за правото на президента пряко да предизвиква референдум, а не да се обръща към парламента. Това обяви самият той на пресконференция в централата на партията. Първанов изтъкна, че фигурата на държавния глава е достатъчно представителна, за да има това право и то да му се разпише законно.

Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението, убеден Първанов
Още...

От друга страна обаче той счита, че ако референдумът не успее, президентът е длъжен морално да подаде оставка, защото това е своеобразен вот на недоверие към него.

Първанов ще предложи на парламентарната групата на АБВ от началото на новия политически сезон да възобнови предложенията, свързани с двата окастрени от референдума въпроса. По този начин ще възобновят дебата за референдума. Отделно могат да се направят консултации между парламентарните групи.

Лидерът на АБВ обвини президента Росен Плевнелиев за провала на гласуването по въпросите за референдума. Държавният глава имал вина за провала на гласуването със своето нежелание да формулира по-ясно, по-отчетливо и по-мотивиращо предложение, особено за мажоритарния вот.

От друга страна, той намира за недопустим начина, по който парламентът отхвърли всички направени предложения, свързани с първите два въпроса за референдума. Някои от редакциите били много уместни и прецизни, според Първанов. Това довело до тежко компрометиране на идеята за допитването до народа.

Очевидно има политически сили, които не искат да има пряка демокрация, не искат да се утвърждава системата на референдумите", допусна Първанов.

Той похвали АБВ за това, че имали разумни и рационални предложения, свързани с броя на гражданите, които могат да предизвикат референдум. Едно от тях е границата за свикване на референдум да падне от 500 000 до 300 000. Компромисният вариант от 400 000 подписа не засилва мотивацията на гражданите, песимист е лидерът на АБВ. По думите му, тези, които спрели провеждането на референдума по мажоритарния избор и задължителното гласуване, отхвърлили и предложенията по отношение на закона.

Като човек, който отдавна се занимава с политика и познава опита на Европа и света, Първанов изрази неодобрението си към идеята за явното гласуване.
„Когато се решава кадрови въпрос пред очите на началника, нали си представяте как ще гласуват тези, чиято съдба зависи от него", коментира лидерът на АБВ.