Съвременна България е признателна за всичко, което Македонската патриотична организация като българска организация въплъщава, символизира и е направила през годините. Това се посочва в поздравителен адрес на президента Росен Плевнелиев до ръководството и членовете на организацията.

Държавният глава изтъква, че днес те са тези, които имат авторитета и историческата мисия да работят за единение, независимо от държавните граници и географски разстояния, съобщават от „Дондуков 2".

Плевнелиев удостои организацията с Почетния знак на президента на Република България за нейната роля за съхранението на българския дух, култура и традиции сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония.

Организацията е основана в САЩ през 1922 г. от наши сънародници. Тя си е поставила за цел да запази и разпространи сред поколенията историческата памет, традициите, вярата и българския език, посочват още президентството.

С почетния знак е удостоен и председателят на организацията Джордан Лебамоф.

Отличията връчи извънредният и пълномощен посланик на България в Рим Марин Райков. Той участва като специален представител на държавния глава в 94-aта годишна конференция на Македонската патриотична организация. Форумът се проведе в град Детройт, щата Мичиган, САЩ.

В него участваха над 100 представители от САЩ и Канада.