Народното събрание прие на първо четене законопроекта за НСО.

От 117 депутати, участвали във вота, "За" бяха 89, 3-ма "Против", 31 гласуваха "Въздържал се".

Според Четин Казак от ДПС може би е редно в закона да се регламентира задължение на НСО да се погрижи за охраната на партийни форуми. Според него неуспешният атентат срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган показва тази необходимост.

Никакви аргументи от бюджетен характер не могат да бъдат изтъквани против едно такова предложение, смята Казак. Според депутата от ДПС трябва да има прозрачност при кандидатстване за работа в НСО, при това тези критерии да се оповестяват публично, за да няма съмнение, че има дискриминация за кандидатите с друг етнически произход и вероизповедание.

Виж какво, Казак, знаех, че ще стигнете до този намек, затова се подготвих да взема думата, заяви националистът Павел Шопов. Вие искате ваши турски кадри, кадри на Анкара да влязат в службите, притесни се депутатът. Трябва да бъде даден отпор на тези попълзновения, категоричен бе националистът.

Съпартиецът му Венцислав Лаков пък предложи законът да се преименува на Закон за таксиметровата фирма към президента. Според него трябва да се ограничат транспортните функции на службата. НСО да охранява и българския патриарх, смята той.

Първото четене на законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване" мина без особени дебати. От 105 гласували депутати "За" бяха 83, а 22 депутати гласуваха "Въздържал се".

Единствено Венцислав Лаков от Атака коментира закона, заявявайки, че има някои необмислени неща в него. За пример той посочи това, че началникът на разузнаването ще назначава инспектор, който ще се отчита само пред премиера. Според Лаков има вероятност инспекторът да не е достатъчно обективен. Освен това разузнавачите имат право на около 52 работни дни отпуска. Поради тази причина, според атакиста, щабът на разузнаването ще се раздуе, за да има достатъчно хора, които да покриват работата, докато колегите им са в полагаем отпуск.

Твърде бедна държава сме, за да си позволим 3 месеца отпуск, категоричен бе Венцислав Лаков.