България следва квотния принцип за преразпределение на мигранти, който отреди в страната ни да бъдат приети 1800 мигранти, от които 90 са по програмите за презаселване, а останалите са по програмите за релокация.

Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на брифинг в Министерски съвет. Министър Бъчварова посочи, че към момента шест души са приети по програмата за релокация от Гърция и очакваме девет човека по програмата за презаселване от Турция.

„Всички тези, които се приемат по тези програми са предварително проверени и одобрени от ДАНС и ДАБ. Ние знаем кои са тези хора, които приемаме, те отговарят на нашите предварителни условия и за тяхното интегриране ние получаваме определени средства”, коментира министър Бъчварова.
По думите й страната ни е приела Програмата за интеграция на бежанците.

Именно тя включва ангажимент на общините така, както е навсякъде в Европа по тяхна преценка да дават възможност на определени семейства и на хората, които са прелокирани или презаселени да намерят жилище и да започнат работа. Това касае общините, които преценят, че могат да ги приемат.

„Тук не става въпрос за заливане на страната по никакъв начин, става въпрос за предоставяне на възможности на хора, които са потърсили убежище и имат право да го получат”, коментира министър Бъчварова. С това тя опроверга изнесените данни вчера по време на брифинг в БСП, че се готви план за заселване на обезлюдените населени места със семейства от арабски произход.

„Ние имахме основен ресурс за приемането им в центрове от отворен тип, което им дава възможност да изчакват получаването на статута, за който са кандидатствали, дава им възможност за излизане на външни адреси. Тоест, след като те спазят процедурите по регистрация и последват и останалите стъпки, те имат и своите права”, уточни Бъчварова.
Тя каза още, че изключително се притеснява, че някой се опитва да си играе със страховете на хората и увери, че българската държава има достатъчно възможност да проверява кой всъщност влиза в страната ни.

Министър Бъчварова изтъкна, че скоро след подписаното споразумение със САЩ за проверка на биометричните данни на идващите в страната ни, ще стане възможна проверката в още по-голяма база данни. Министърът не изключи след тази проверка да последват и повече откази и увери, че това ще повиши многократно сигурността ни.

Вътрешният министър още веднъж изтъкна, че страната ни не е съгласна с това държавите от първа линия да се натоварват двойно - един път с охрана на външната граница на ЕС и втори път с прием на бежанци. Тя бе категорична, че при следващи преговори очаква да бъде постигната една нова договореност.

По Програмата за доброволно връщане имало 300 мигранти, върнати в страните по произход от началото на годината.
Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи, обяви, че има нарастнал интерес към доброволното връщане и затова страната ни била поискала допълнителни средства. Той обясни, че ЕК дава бонус за реинтеграция в страната по произход от няколкостотин евро.

Филип Гунев заяви, че бонусите работят именно по линия на икономическите мигранти, тръгнали на гурбет и даването на бонус подпомагало вземането на решение за доброволно връщане. Бонусът не е задължително да бъде парична сума, а хората, които се съгласявали да участват в програмата за доброволно връщане, били поемани от Международната агенция по миграция, която имала офиси в съответните страни.