Принадлежността ни към ЕС и НАТО не е просто куха фраза.  Демокрацията, свободата на словото, човешките права не са само думи, а ценности, за които трябва всеки ден да водим битка.
Това заяви министър Даниел Митов на пресконференция, на която и той отчете работата на външното министерство през 100-те дни от началото на мандата.

Потвърждаването на стратегическия избор на Република България по отношение на външнополитическата ориентация и поети международни ангажименти са акцентите според министър Даниел Митов:

Целта е утвърждаването на страната ни като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО в контекста на силно променената ситуация по сигурността в региона и света. "България е направила своя сериозен и правилен избор да бъде част от общност, която се гради на ценности, донесли просперитет както на Европа, така и на нашите партньори отвъд Атлантика. Ние също трябва да се превърнем в просперираща държава", каза Митов.

В отчета си министърът отбеляза трите знакови визити в рамките на месец- на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на новоизбрания генерален секретар на НАТО Йенс  Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд. Към това трябва да се добавят и две посещения от последните дни - на австрийския външен министър Себастиан Курц и на външния министър на Украйна Павло Климкин.

Като най-важен резултат от динамизирането на двустранния диалог министър Даниел Митов посочва официално обявеното решение на правителството на ФРГ за възстановяване на правителствените гаранции за немските износители и инвеститори в България, както и визитата на премиера Борисов в Германия.

Друг приоритет, по който дипломатическата служба работи активно в изминалите три месеца е защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина. Министър Митов постави акцент върху успешното решение на случая с шестимата български граждани - екипаж и служители на компанията "Хели Ер", които бяха задържани от военната групировка в Судан. Той благодари на всички колеги, които са работили по този случай, както и по други за защита живота и правата на българските граждани в чужбина.

Три от приоритетите в програмата на правителството по отношение на външната политика са фокусирани именно върху този въпрос - създаване на нов закон за консулската защита, електронни консулски услуги и система за реагиране в случаи на бедствия и извънредни ситуации, стимулиране разработването на ефективни културни и образователни политики към българите извън страната и историческите български общности в чужбина и др.