Пришиването на БСП към партиите на статуквото предопределило крайния резултат на 45-ото Народно събрание. Това заяви пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

Според него елементът, който не е позволил на парламента да продължи да работи, е липсата на ясно обособено мнозинство.

"В това НС такова мнозинство не успя да се състави и това прави невъзможно качественото процедиране на един парламент", отбеляза той.

Неговото мнение е, че БСП е длъжна да подобри своите резултати на извънредните избори на 11 юли.

"Политическата криза, която започна още през лятото с бурните протести, ще приключи, когато се състави стабилно правителство, в което ГЕРБ не участва. Всяка политическа сила носи своята отговорност за начина, по който ще процедира оттук нататък", заяви Зарков и добави, че по време на предизборната кампания политическите сили трябва да заявят приоритетите си, за да се види къде се припокриват и това да легитимира бъдещо съвместно действие.

Депутатът коментира дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като постави въпрос дали и тези разкрития ще са поредният скандал, който ще отшуми, или правораздавателните институции ще проведат разследване и "ще кажат пред гражданите, че това е вярно или не е".

"Без институции, които ще дадат отговор на поставените въпроси, тези скандали ще се задълбочават и периодично ще изскачат, изказани от една или друга формация, или от някой бизнесмен, ако могат да бъдат наречени тези хора бизнесмени", отбеляза Крум Зарков.

Червеният депутат беше категоричен, че е необходима съдебна реформа, която включва промяна в прокуратурата, закриване на спецсъдилищата, спазването на препоръките на Венецианската комисия и др.