Моята оставка нито ще помогне, нито ще разреши проблема с незаконните постройки в Гърмен. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по повод исканата й оставка от жителите на Гърмен.

Припомняме, днес гърменци излизат на протест с искане за оставка, провокирани от отлагането на събаряне на незаконните цигански къщи в кв. "Кремиковци".

Регионалният министър увери в ефира на БиТиВи, че държавата ще си изпълни действията и като министър, отговарящ за Държавната агенция за строителен контрол, е предприела действия по премахването на незаконните постройки в страната. От началото на годината са премахнати 400 незаконни постройки.

Припомняме, че МРРБ отложи събарянето на незаконните къщи в Гърмен по искане на Европейския съд по правата на човека.

"Държавата сме всички ние, независимо дали сме представители на централната или местната власт", изтъкна Павлова. Тя обвини в неадекватност кмета, който "започнал твърде рано предизборната си кампания", подвеждайки с информацията, която предоставя на жителите.

Павлова подкрепи думите си с хронология, според която незаконните постройки са установени още 2000 г.- още оттогава са първите 14 постройки. Не са предприети никакви действия за недопускане на незаконно строителство, посочи тя. Общината, по думите й, толерирала разрастването на това селище.

Регионалният министър изтъкна, че кметът издава адресната регистрация по постоянен адрес. В ромската махала "Кремиковци" в Гърмен имало регистрирани 775 човека с издадени адресни регистрации по постоянен адрес. Всички те са регистрирани върху неурегулиран земеделски имот.

Кметът продължава да издава адресни регистрации, напомни Павлова и посочи, че от началото на годината са издадени на 55 души. Общината имала ангажимент да се грижи за тези лица, когато ги регистрира.

Ако са социално слаби, деца в риск, с увреждания общината е длъжна да им предложи временно настаняване, след като им бъдат съборени постройките, напомни тя.

Държавата от 2012 г. по отношение на такъв тип територии нямала ангажимент. Но тъй като незаконните постройки са установени преди 2012 г., държавата се занимава със събарянето им. Общо 124 са законово постановени за събаряне постройки.

Регионалният министър коментира и темата за ремонтите по пътищата. АМ "Тракия" почти изцяло е освободена за движение. Павлова ще възложи проверка дали строителят е премахнал временната маркировка, тъй като се появи информация, че все още има табели, които важат за периода на ремонтите.

По АМ "Хемус" 3 виадукта се ремонтират и там дейностите ще продължат до края на годината.

300 км нови магистрали ще бъдат довършени до края на годината, обеща министърът на регионалното развитие.