Моряците от фрегата Дръзки поискаха от министър Веселин Близнаков гаранция, че мисията им няма да бъде удължавана, предаде БНР.

Корабът стана част от операцията ЮНИФИЛ в Ливан на 15 октомври за срок от два месеца, а е на море от края на август.

Военният министър посети екипажа в пристанището на Ларнака, Кипър.

Участието на българската фрегата Дръзки в операцията ЮНИФИЛ на ООН е успешно. „Много сме горди с вашата работа", каза пред екипажа военния министър Веселин Близнаков.

Той се качи на борда в Ларнака, Кипър, за да се срещне с военните моряци по време на първата им миротворческа мисия.

Част от задачите, които екипажът на фрегата "Дръзки" изпълнява, са патрулиране в зона от 40 до 60 мили от бреговата ивица на Ливан и ескортиране на кораби до териториалните води на страната.
Целта на мисията е да не се допускат кораби, които превозват боеприпаси, въоръжение и техника да достигат до бреговете на Ливан.

Пред министър Близнаков моряците поставиха проблема за недостатъчното обучение за работа на единствения ни кораб по натовски стандарти.
Пред репортерите добавиха още, че в повечето случаи работят на принципа на пробата и грешката.

Оплакаха се, че голяма част от подготовката им в Белгия е била загубена, защото три месеца не са получавали достъп до класифицирана информация.

Недоволство има и заради това, че са изпратени на мисията в Ливан практически от учението „Active Endeavour" и от месеци не са виждали семействата си.
Това е причината за брожения сред личния състав.

Немалка част от матросите признават, че мислят да се уволнят от армията, тъй като сред тях се говори, че фрегата „Дръзки" като единствен съвместим с НАТО кораб ще бъде целогодишно на море и ще изпълнява мисии.

На въпрос за евентуално удължаване на мисията, министър Близнаков заяви, че не се предвижда удължаване на участието на фрегатата "Дръзки" в мисията на ЮНИФИЛ.
Тя започна на 15 октомври и ще продължи до 15 декември т.г.

Министър Близнаков обеща  Военноморските сили да получат повече пари за финансови разходи.
Той съобщи, че ще бъдат осигурени средства за сателитна антена, която да се монтира на фрегата, както и за оборудването на фитнес зала, за почивните часове на моряците.

Такова искане моряците са отправили по-рано към командирите си.