"У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен - на техните кукловоди.".

Това заяви пред БНР Деян Кюранов, доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение "Екогласност" и на СДС, напуснал политиката още през 1990 година. 

Според него вдигането от полицията на палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища е "огромна политическа грешка".

Арестуваха двама протестиращи във Варна заради отказ да възстановят движението
Обновена

Арестуваха двама протестиращи във Варна заради отказ да възстановят движението

Вдигнаха палатките и в Стара Загора

Този политически акт е в изключително сгрешен момент - направиха го в най-неподходящия момент, когато протестът очевидно се разраства, каза Кюранов.

"След като имаме - показаха го агенциите, мнозинство, което симпатизира на протеста, то не излиза на протест, но симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази сутрин това мнозинство ще стане още по-голямо", обясни един от съоснователите на СДС. 

Психолог очаква протестът да радикализира

Психолог очаква протестът да радикализира

Поведението на Борисов е неадекватно, а Радев имал фалшиво поведение

Припомняме, тази сутрин около 4:30 часа полицаи щурмуваха палатковите лагери на протестиращите на трите кръстовища в София - Орлов мост, т.нар. Триъгълника на властта и пред Софийския университет. Служителите на реда са преместили, на места са взели имуществото на протестиращите - палатки, тенти, техника. Арестувани са и протестиращи.

Решението за премахване на палатките било взето на вчерашното заседание на Консултативния съвет. 

Повод за премахване на палатките бе взет от вчерашните подписи на 422 недоволни граждани, които искат да имат свободно придвижване и така излиза, че Законът за движение по пътищата е над Конституцията.

Задържаха втория нападател, ударил журналистката на конференцията на ГЕРБ

Задържаха втория нападател, ударил журналистката на конференцията на ГЕРБ

Разследва по случая продължава

Деян Кюранов е изследовател на политическите процеси в Беларус. Преди президентските избори там той направи аналогия между Беларус и България. Там "отровно женско трио" се изправя срещу настоящия президент на страната Лукашенко, каза Кюранов.

Професорът припомни, че в Беларус има митинги от 70 хиляди души сега. През 2003 г. президентът им се отказа от проруската си политика и стана националист, с което "издърпа килимчето изпод краката на опозицията, която тогава беше националистическа".

В Беларус сега тази опозиция, която излиза на изборите, е гражданска опозиция. "С това също прилича на нашия протест. И с непредвидим резултат. Защото това е тип протестна ситуация, в която основното е, че резултатът не е предвидим и от двете страни. Затова Лукашенко е изключително нервен, както викат на руски - "загубил лице", в превод от китайски", каза проф. Кюранов.