С неплащането на първия ден от болничните правителството вкарва хипотезата за "виновен до доказване на противното". Всеки, който е тръгнал да се разболява за първия ден е заподозрян, че лъже.

Това мнение изрази икономистът и преподавател проф. Боян Дуранкев пред БНР.

По думите му нещата клонят в посока: "ние (управляващите) ще подпомогнем бизнеса да се отърве от първия ден болничен".

Сега идва сезонът на грипа и човек ще предпочете принудително да отиде на работа, за да осигури семейството си, но там той може да зарази и други хора, заяви още той. 

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща

Добрите практики означават да си седиш вкъщи, докато не се излекуваш, да не пестиш от лекарства и още нещо - действително, ако можеш да не губиш нищо, а това означава 100% от възнаграждението.

Интересно е, че уж "Обединените патриоти" подкрепят реформата, което означава, че подкрепят бизнеса, а не са настроени патриотично към здравия народ", каза проф. Дуранкев и припомни намаляването на партийните субсидии. 

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Предстои да се съставят текстовете с изключения

Когато става дума за някакви решения, винаги трябва да се търси корена, а именно - интересите. Декларираният интерес на управляващите е да се спре по малко източването на Здравната каса, доколкото може, от фиктивно болните, които вземат болнични. Спирането е само за първия ден, а не и за следващите, коментира проф. Дуранкев.

Неговото тълкуване е, че така управляващите донякъде развяват бяло знаме: казват, че не могат да се оправят с корупцията в здравеопазването

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето

"Но ако надникнем по-дълбоко, има поне 2-3 въпроса около този казус. Първият е - ще се спре ли корупцията в здравеопазването и ще се намали ли източването на Здравната каса. Вторият е - какво ще стане с т.нар. заразноболни. И трето - щом се увеличават болничните, означава ли че имаме по-болен народ. Това е много интересен въпрос", каза проф. Дуранкев. Той посочи, че НЗОК се източва и от частните болници.

Проф. Дуранкев припомни, че здравният министър Красимир Вълчев е посетил 2-3 университета и се уверил видя, че около 20% от студентите ходят на занятия.

"Ако министърът на здравеопазването тръгне да обикаля т.нар. пълни частни болници вечер, ще се изуми, защото едва ли 20-30% от тези, които са писани в тях за лечение ги има в момента. "Точи се като на световно ниво", допълни проф. Дуранкев. 

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

Припомняме, че мярката за неплащане на първия ден от болничните беше представена вчера, 14 ноември, след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От АИКБ поискаха среща с премиера Борисов за неплащането на първия ден на болничните.