Ще има нови играчи на следващите избори. Това заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов. Той коментира как може да се гласува в условия на пандемия. Според него е вредно да се гласува с машини - "1000 души да натискат един и същи екран, никой нормален човек няма да иска да пипа тази машина. Ако при всяко гласуване някой я дезинфекцира, тя ще гръмне", каза Константинов.

Според бившия зам.-председател на ЦИК е редно да се помисли за дистанционно гласуване - по пощата или компютърно. За това трябва да се промени Конституцията - да се махне тайната на вота, обясни той.

188 нови случая на COVID-19, нов рекорд за денонощие

188 нови случая на COVID-19, нов рекорд за денонощие

Четирима души са починали за денонощие

Константинов даде пример с гласуването във Франция, проведено по традиционен начин, след което е имало увеличен брой починали с COVID-19.

Относно достоверността на данните за заразени, починали и болни от коронавирус, Константинов каза, че няколко организации могат да вкарват данни в националния информационен портал за коронавируса. Всеки вкарва данни само с електронен подпис и винаги остава следа. Знае се в колко часа и в коя секунда сте вкарали електронния подпис, обясни той.

Резултатите (за заразени, болни, направени тестове и починали - б.р.) са толкова точни, колкото са точни данните. Данните могат да бъдат манипулирани нарочно, ако някой реши да го прави това с електронния си подпис, но електронният подпис оставя следи.

Ако е имало 150 теста, 30 хил. (теста на далите положителен резултат - б.р.) са били повторени. Заразените у нас са около 5%, каза проф. Константинов. Заразен не значи болен, изтъкна той.

От началото на пандемията са направени около 180 000 теста. Тестовете са на около 3% от хората. Броят на заразените е около 5%, каза проф. Константинов.

У нас и по света общият брой на заразените расте. Броят на починалите на ден силно намалява. В Европа най-високата смъртност на ден е 5000 души на ден, сега смъртността е спаднала 16 пъти. Пандемията е в нова фаза - все повече се разболяваме и все по-малко умираме.

Той направи паралел между болните с коронавирус и болните със СПИН, че никой не умира от СПИН. Пациентите си отиват, защото в техния организъм е нахлул вирус, не е срещнал имунната защита и човекът е починал.

Развитите западни държави ги водим 10-11 на едно, каза проф. Константинов. България продължава да е един от отличниците при ограничаването на разпространението на коронавируса. Най-големият отличник е Китай - този модел се прави на база глава от население. Броят на заразените може да се манипулира, но броят на починалите е виден, допълни проф. Михаил Константинов.