Председателят на Гражданския съвет на АБВ проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на АБВ. Това обяви на брифинг лидерът на партията Георги Първанов.

Предложението е направено от кандидата за президент на АБВ Ивайло Калфин.

Проф. Халачев е човек, който е много силно свързан с духовността. Има много неща, които периодично избухват. Това, което е изключително важно за мен, е в президентската администрация да има траен ангажимент с духовността, изкуството, образованието. Те имат отношение към единството на българския народ, на българските граждани, независимо дали живеят в България или чужбина, заяви  Калфин при представянето на предложението.

Първанов отхвърли поканата на БСП, определи я като "повиквателна"

Първанов отхвърли поканата на БСП, определи я като "повиквателна"

Условието на АБВ, за да подкрепи вота на недоверие бе лидерска среща

Калфин посочи, че това е един човек, който с опита си, с духовността си изпълва със съдържание функцията на вицепрезидента. По думите му е важно всеки българин да почувства този ангажимент на президентската институция към духовността. Ивайло Калфин каза още, че президентската институция трябва да развива темите с националното самосъзнание, националното самочувствие.

Кандидатът за президент на АБВ бе категоричен, че президентската институция е персонализирана и е изпълнена от съдържанието от хората, които от първия ден на промяната на „Дондуков 2” трябва да започнат да реализират тези политики.

„Подкрепям кандидатурата на г-н Калфин, защото смятам, че той  е изключително добре подготвен”, посочи проф. Халачев.

„Ние искаме да се обърнем към всички хора, които искат да държат съдбата си в своите ръце”, каза още той и визира, че истински се ползват от демокрацията само тези хора, които могат да мислят. Останалите, по думите му, не са свободни те са пуснати временно. Според проф. Любомир Халачев е важно да се постигне ново качество на политическо действие.

По време на пресконференцията стана ясно, че девизът на кампанията ще бъде съобщен на по-късен етап, когато бъде открита официално.

Ивайло Калфин коментира, че това, което прави впечатление, е че се повтаря една история от преди пет години, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент.

„Аз продължавам да настоявам, че политиката е професионална дейност за професионалисти, не за хора, които просто имат желание”, коментира кандидатът за президент на АБВ. Той изрази опасенията си за повторението на този сценарий, при който „един безспорно симпатичен човек бе поставен на място неподходящо за него” (бел. ред. кандидатурата на президента Росен Плевнелиев) и това обезличило президентската институция.

Малко по-късно кандидат-президентската двойка Калфин-Халачев се регистрира в ЦИК.