СвинаровВоенно апелативната прокуратура обвини в лъжа министъра на отбраната Николай Свинаров по повод твърденията му, че магистратите на няколко пъти са били сезирани за незаконен износ от търговищкия клон на “Терем” на специална продукция за ембаргови страни.

Свинаров заяви, че държи на думите си

Единственият сигнал за такава сделка получихме чак през септември 2002г, когато тя вече е била осъществена, заяви военно-апелативният прокурор Николай Ганчев. Той обяви, че прокуратурата скоро ще проведе разследване на служителите от военното контраразузнаване, които не са си свършили работата.

Получили сме 27 сигнала, които не касаят незаконен износ на специална продукция, обясни полковник Ганчев, цитиран от БНР. Някои от тях се отнасят за кражби на 9 метра кабел, 20 кг сирене или пък злоупотреби със суми между 420 и 1000 лева.

По сделките с изнесените за Сирия двигатели и договора с “Маркони” за полевата интегрирана комуникационно-информационна система, по която обвиняем е бившият военен министър Бойко Ноев, вече са разпитани повече от 80 свидетели. Двама от тях дори са заплашвани, каза още полковник Ганчев. Вместо да вземе неустойка от италианската фирма за неизпълнени дейности, Ноев предпочел да замрази контракта за 13 месеца и после отново да го възобнови.

Според полковник Ганчев, Свинаров си позволил недопустимо да коментира решение на съда.

Отново ще попитам г-н Свинаров за неговият подчинен, който ще ръководи фактически приватизацията в МО, т. нар. Август Мичев - осъден условно и му остава само една инстанция, той как го назначава и защо го назначава, подчерта Ганчев.

Прокуратурата ще провери цивилен служител от Министерството на отбраната, който е разполагал със 750 хил. долара. Ако тези пари се окажат с незаконен произход, срещу него ще бъде повдигнато обвинение.

Според неофициални източници проверяваният ще бъде именно главният мениджър на министерството Август Мичев.

Имам много повече от 750 хиляди долара, заяви в отговор Мичев пред Дарик радио, като декларира, че няма абсолютно никакви притеснения от проверки.