ген. Колев - разпит Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев беше разпитан по секретното дело за инцидента в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи. Разпитът в Софийската военна окръжна прокуратура продължи повече от 2 часа.

Началникът на Генщаба беше разпитан от военните прокурори по цялостната подготовка, организация и участие в операцията, за изпълнението на заповеди, разпореждания, указания, оперативни планове, както и дали батальонът ни е действал в съответствие със ситуацията и военната клетва.

Ген. Колев не е бил питан за дейността на военното разузнаване и дали то е подало достатъчно информация и предупреждения и за готвената атака. Според него в хода на разследването може да се стигне до тези въпроси.
Въпросът дали военното разузнаване е знаело за атаката и защо иракските работници не са се явили на работа в деня на нападението трябва да се отправи именно към военното разузнаване, смята Колев.

В момента на терористичната атака нашите войници в Кербала не са имали гранатомети, заяви пред бТВ фоторепортерът и специален пратеник на в. "Труд" в Кербала Цветан Томчев, цитиран от агенция “Фокус” и “Дарик радио”. Гранатометите са били сдадени един месец по-рано, за да бъдат окомплектовани за следващия батальон, заяви Томчев.
Според него, ако нашите войници имаха гранатомети, биха могли да взривят камиона бомба по-далеч от базата.
Той подчерта, че виновни за инцидента има. Мисля, че трябва да започнем от самия подполковник Маринов. Той трябва да даде обяснение за всички разминавания в информацията, обясни Томчев.

28 депутати от ОДС внесоха проекторешение, с което искат създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва действията на изпълнителната власт, армията и специалните служби, свързани с терористичната атака срещу българския батальон в Кербала.
Комисията да предложи мерки за ограничаване на военните и политически рискове и заплахи за българския контингент в Ирак, предлагат от ОДС.
В проекторешението е записано още, че комисията трябва да осъществи анализа си в срок от 6 месеца.
Синята опозиция предлага във временната анкетна комисия да участват 16 депутати – по трима от всяка парламентарна група и един независим, а неин председател да бъде член на ПГ на ОДС, съобщи депутатът от СДС Мария Стоянова.
Повод сините да поискат временна комисия за политически военен анализ на трагичния инцидент са направените предупреждения пред външната комисия вчера от страна на военното разузнаване, откъдето са посочили конкретни дати за очаквани за очаквани заплахи и към втория ни контингент в Ирак, обясни Стоянова.