След съвещания състав на Върховния касационен съд (ВКС) даде ход на делото по жалбата на ПП „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ) срещу отказа на Софийския градски съд (СГС) да впише партията в регистъра на политическите партии.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан се яви лично при разглеждането на делото.

Върховната касационна прокуратура поиска жалбоподателят да се запознае с липсите, констатирани в доказателствения материал за регистрация на партията. Според прокурорите съдията по делото ще трябва да направи преценка относно законността на учредителната конференция.

Прокуратурата смята, че деклараторите, които са заявили готовност да станат учредители, не са декларирали, че имат българско гражданство. Липсвали и дати на приложените декларации.

ВКП пледира, че при прегледа и анализа за индивидуално членство на учредители във всички приложени декларации липсва заявление, че учредителите са български граждани. Било констатирано и видимо сходство в почерка и подписите на деклараторите. Цитирани бяха и конкретни страници по делото. Били видни и поправки в цифрите на ЕГН-та, включително и в годината на раждане. Освен това било установено несъответствие между броя на присъстващите учредители и списъка, в който са положили подписа си при провеждането на конференцията. Имало и непълнолетен учредител.

Държавното обвинение настоя за представяне от страна на жалбоподателя не само на препис и извлечение, но и пълен протокол от учредителната конференция. Освен това настоя съдът да даде възможност на жалбоподателя да се запознае с въпросните материали, а също така съдът да извърши служебна справка в регистъра на населението.

Лютви Местан заяви в своя защита, че декларациите на учредителите са 9180, а законовото изискване е за 2500 нови членове. Той бе категоричен, че изискванията на закона в количествени параметри са покрити в пъти при условие, че декларациите, в които са констатирани пропуски са над 260. По думите му грешката, каквато и да е тя под 1000.

Местан бе категоричен също, че декларациите носят регистрационни номера със съответна дата. Заявленията били подадени след провеждането на заседанието на Изпълнителния комитет и преди провеждането на учредителната конференция. Една значителна част, достатъчно голям брой декларации, били попълнени в деня на провеждане на конференцията. На учредителната конференция са участвали над 500 учредители на партията с надлежно попълнени декларации преди провеждането на форума, обясни Местан.

Той изрази задоволство, че се е дало ход на делото и предявените искания от страна на прокуратурата са нейно основно задължение.

Лютви Местан каза още, че не възразява декларациите със сгрешени ЕГН-та да бъдат изключени и изтъкна, че техният брой е пренебрежимо малък. Той посочи, че понякога неволно човек може да допусне грешка. По отношение на количествените критерии, той бе категоричен, че са изпълнили изцяло изискванията на Закона за политическите партии.

По думите му новите членове на партията са близо 4 пъти над изискуемия по закон минимум за учредяване на партията. Той изтъкна, че 1084 е броят на членовете учредители, явили се на Учредителното събрание и изтъкна, че до един учредителите на партията са български граждани с избирателни права.