Прокурорът ще решава според фактическата и правна сложност на конкретното престъпно деяние дали разследването да се води от полицейски дознател, или от следовател.
Това реши парламентарната правна комисия на поредното обсъждане на промените в НПК.

Срещу решението категорично се обяви зам-министърът на вътрешните работи Тоньо Железчев, според когото това ще доведе до разнобой в практиките в различните региони на страната.
Другият му аргумент бе, че определянето на фактическата и правна сложност на едно деяние в началната фаза на разследването е много сложно.

За да защитят правата на потърпевшите на обжалване, депутатите не приеха текста делата срещу неизвестен извършител да се прекратяват след изтичане на срока за разследване и без писмено разрешение от прокурор.
Представителят на Върховна касационна прокуратура Никола Манев се противопостави, като посочи, че годишно се прекратяват около 65 хил. дела и прокурорите са затрупани с огромна бумащина.

Депутатите удължиха сроковете на дознанието и така полицейското разследване се изравнява по време със следствените дела.
По-дълго време ще продължава и т. нар. “бързо полицейско производство”. Вместо една, то ще трае вече 2 седмици.

Народните представители от парламентарната правна комисия допуснаха наблюдението от страна на чужди полицейски служби на заподозрени за извършване на престъпления да бъдат осъществявани в нашата страна с разрешение на Върховна касационна прокуратура с изричната уговорка, че това ще става в съответствие с разпоредбите на закона за СРС.

С тази формулировка депутатите постигнаха две цели – вписаха се в ратифицираните от страната ни международни документи, според които разрешение за използване на СРС трябва да дава прокурор и не допуснаха двоен стандарт спрямо чуждите и българските служби.

Последните трябва да искат писмено разрешение от съдия са осъществяване на наблюдението. Според приетите така текстовете чуждите служби, желаещи да извършват такава дейност на българска територия, ще искат разрешение от ВКП, но прокуратурата от своя страна, съобразявайки се със закона, ще търси разрешение от съда.