НЗОК Главната прокуратура да се самосезира и да започне проверка дали Националната здравноосигурителна каса е допуснала нарушения при и изразходването на 240 млн. лв., предназначени за лекарства. За това призоваха лекари депутати от различни парламентарни групи.

Депутатите от здравната комисия уточниха, че повод да реагират така им е дало изказването на бившия директор на НЗОК Димитър Петров, който заяви, че е отстранен, защото е засегнал корпоративни интереси.

Изненада е, че Петров започва да говори, че около парите за лекарствата има нещо гнило, каза д-р Игнатов от СДС.

Ако директор на национална институция, каквато е здравната каса, твърди подобно нещо, това ни навежда на мисълта, че става дума за организирана престъпност, от своя страна коментира д-р Пламен Кенаров от парламентарната група на НИЕ. Той посочи още, че през миналата година касата не е обявила нито една обществена поръчка за лекарства, въпреки че за тях са изхарчени 240 млн. лв.

10 депутати от всички парламентарни групи в здравната комисия, вносители на искането за оставка на председателя на комисията д-р Атанас Щерев още през септември, продължават да настояват за оставката му с мотива, че той носи вината за хаоса в българското здравеопазване.
Те са получили уверението на председателя на парламента Огнян Герджиков, че проекторешението ще бъде разгледано в пленарната зала.