Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не изрази ясно мнението си за решението на Светия синод да споменава името му в църковното богослужение.

В интервю за БНТ в своя кабинет в резиденцията Врана той бе попитан за мнението му за фалита на КТБ, за евросанкциите срещу Русия, за проекта "Южен поток", както и за съдебните дела за имотите, към които претендира.

Той заяви, че не е имал намерение да присъства на парада на 9 май в Москва, но бе ясен единствено по темата, че страната ни трябва да гледа своите интереси и да отстоява своите решения, които не винаги могат да съвпадат с тенденциите, наложени от "Великите сили". На финала на разговора бившият министър-председател попита водещата: "Убедена ли сте, че българите сте си променили чипа". Репликата: "Българите трябва да си сменят чипа" бе изказана от него по време на мандата му като министър-председател и не бе приета много радушно от народа.

Симеон Сакскобургготски не отговори конкретно какво мисли за решението, публикувано от Светия Синод за промяна на богослужебния ред и включването на неговата личност в споменанаването по време на Светата Литургия.

"Трябва да попитате хората. Който е прочел историята мисля че е наясно. Това си е правото на всеки един - нямам претенции, изпълнявал съм всевъзможни функции. Въпрос на разбиране, на усещане и на възпитание е", каза синът на цар Борис по повод включването на името му в богослужението.

На опита на водещата да има известна конкретност, той отговори така:  "Трябва да се върнем много по-назад - през 1946 г. И от там разбирате за какво става реч, не разбирам защо се превръща в дискусионна материя нещо, което дори не е светско, да превъзбужда толкова много хора", каза премиерът на България от 2001 до 2005 г.

"Попитаха ли ви", запита водещата, на което последва отговор: "Моля ви се, една институция, която е изцяло независима...", прехвърли Сакскобургготски отговорността за подобно решение изцяло върху Светия синод. "Не виждам защо трябва да търсим много сложни интерпретации", отговори лаконично той запитан за ордена си от БПЦ. Във важни моменти Църквата трябва да обединява, допълни бившият премиер.

Той не бил засегнат от реакцията в обществото. "Не става въпрос за обида, всеки има право на тълкуване. Дали носи човек една титла или изпълнява дадена длъжност - това са съвсем различни дадености. За президентите навсякъде в чужбина един бивш президент нормалното е да се нарича президент", каза Симеон Сакскобургготски.

Запитан дали включването на името му отново в общественото полезрение и дали това са политически игри, той възкликна: "Политически игри? - това е много субективно и едва ли може да интересува зрителите. За това винаги има доброволци и готови, така че нещо, на което съм свикнал толкова години не бива да се обръща внимание", каза Сакскобургготски.

Той обвини хората, че са склонни към интриги. "Тука не знам защо има така като по-развита тенденция да се търсят скандали, отколкото в други общества. Пак препоръчвам да се огледа, да видим какво е било другаде и една институция, която е оцеляла 20 века, ако гледаме на християнството въобще...", каза Симеон Сакскобургготски.

Запитан при какви условия би се върнал в политиката "Връщането на Царя не е точно така, нека се прочете това, което бяха изказали едни хора. Откровено казано, всеко нещо си има и момента, знаете на каква възраст съм, считам, че идеята за връщане в политиката като политика е в реда на фантазията, не реалното. В момента ролята ми е друга и търся да бъда полезен в обществото, а не да търсим кавги и да се делят хората. А не както за Църквата. Аз да търся подкрепа?

Благодаря Ви много, не виждам за какво. Каузата ми е България. Набрал съм много опит, познават ме. В много страни, да не кажа навсякъде - това са неща, които в даден момент може да се ползват за страната. Не значи да се търси някаква драма", каза Сакскобургготски.

Малко по-късно в разговора той каза:"Сега бях 4 дни в Брюксел и отговорни политици ме питаха - какво прави България. Мисля че едно реално присъствие би било чудесно. Въпрос на желание и прагматизъм".

Отговорите му продължиха в обичайния за него стил. "Да се върнем към нормалното, към приетото в цял свят. На моята възраст съм видял какво ли не, за да търся и да се нуждая, въпросът е да има нормални отношения, да се избегнат всякакви слухове и измишльотини. Не виждам защо се търсят субективни обяснения за неща, които са нормални, приети навсякъде и съществени работи".

Бившият премиер призова да гледаме собствените си интереси. "Не винаги се налага да се прави това, което "Великите сили" правят. Още веднъж да се търси роля на нашата страна, където може да допринесем за подобряване на отношенията между дадени страни", каза той в защита на мнението си, че не подкрепя санкциите срещу Русия.

Сакскобургготски отрече да е имал планове да присъства на парада на 9 май в Москва. "Това са слухове, които се пускат умишлено. Пак е тръгнало да се вадят от едно време теории или тези за русофилство и русофобство. Трябва да се гледа българофилството и интересите на страната", каза той.

Относно проекта Южен поток той каза: "Колкото повече тръби минават през една страна, толкова повече интересно е за нея. Отговорните гледат в други посоки, което също е за предпочитане".

Сакскобургготски използва интересно самоопределение, когато обясни ползите от либералната политика. "Либералното е много полезно в сложни политически моменти, а пък либералното не е измислено от мое смирение.

Въпреки възрастта ми, съм още прекалено зает, така че ми е трудно да общувам постоянно или редовно с бившите членове на НДСВ", каза той.

Относно спорната тема за имотите Сакскобургготски каза: "Водят се съдебни битки по-скоро срещу мен, аз не съм инициаторът. Но считам, че уважението към институцията, априори, е много важно за една страна. Темата (имоти) върви вече повече от 5 години в Страсбург, понеже аз съм гражданин на страна, която е член на ЕС и частната собственост е неоспорима. От там натам - всеки може да разбере какво ми е становището".

За фалита на КТБ той заяви, че не трябва да се търси виновен, а да се види какво в модела не е работило и да не се повтаря. "Излишно е да се търсят виновници, а да се види какво не е функционирало, за да се избегне. Да търсим поука", каза той и даде пример, че подобни неща стават и в САЩ и в Испания.

"Не казвам, че пътувам много. Тука съм си и съм много, много зает. Тъй като не шумя, мислят че не съм в България", каза Сакскобургготски. Той се засмя на въпрос: "Променил ли се е чипа на българите" и отвърна реторично: "Убедена ли сте, че сте си го променили?".