Единственият ход на президента Росен Плевнелиев е, да наложи вето върху противоконституционните промени в Изборния кодекс (ИК), заяви пред БНР Татяна Кристи, политически анализатор, доскоро управляващ  анализатор в Института за изучаване на конфликтите, идеологиите и политиките в Университета в Бостън, експерт по Русия и Източна Европа.

Промените направиха за някои българи зад граница гласуването много трудно, а  за други – невъзможно, уверява тя. Според Кристи, промените в ИК са мракобеснически. По думите й, те задръстват избирателната система и не обслужват никого.

Кристи коментира промените след протестния Великден на българите зад граница, които украсили яйцата си с надписи: „Вето“ и „Стига трИКове“:

Българите в чужбина няма да спрат да протестират. Те са неделима част от нацията и всякакви опити те да бъдат елиминирани, ще носят сериозни последствия за тази коалиция и този парламент. Това, което стана с Изборния кодекс, е може би един от последните гвоздеи в ковчега на това правителство и на този парламент, смята Татяна Кристи.

Тя даде пример със ситуацията на нашите сънародници в САЩ. Там има 4 дипломатически представителства и няколко секции в градове с над 1 милион души, в които ще може да се гласува според последните одобрени от парламента промени. "Не знам защо Кодексът не се съобразява с гъстотата на население на българската диаспора в чужбина", посочи тя и обясни, че административното деление в САЩ е специфично и това практически ще лиши голяма част от българите там от право на глас.

 

В Америка живеят около 250 хиляди българи, големината на един окръжен град като Бургас. Представете си, че един ден отивате и казвате на тези хора – ще гласувате само в 12 секции и те ще бъдат разпръснати на територията на целия континент. Последствията от това са катастрофални.

"Сан Франциско е под 1 милион, а около него има агломерации от големи и малки градове с население 8 милиона, 20 хиляди от които са българи. Там е Силиконовата долина. Там работят висококвалифицирани български специалисти. Най-близката избирателна секция е на час път със самолет в Лос Анджелис. А хората от Сиатъл трябва да пътуват два часа със самолет до Лос Анджелис. Същото важи за Бостън, който също е под 1 милион", обясни Татяна Кристи.

Тя предупреждава, че абсурдът с адресните регистрации, гласуването и отчитането на резултатите ще създадат бюрократичен хаос. Мнозина наши сънародници зад граница имат постоянна адресна регистрация в България.