Това, което виждам във връзка с тези анкетни комисии, е ясен знак, че проектът за придобиване на нов боен самолет ще бъде протакан. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Букурещ във връзка с гласуваната по-рано през деня анкетна комисия в Народното събрание.

Държавният глава се намира на двудневно посещение в Ръмъния, като се срещна с президента Клаус Йоханис и с представители на българската общност в северната ни съседка.

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Създадоха Временна комисия за избора на бойни самолети

Президентът Радев обясни, че по време на Консултативния съвет за национална сигурност е постигнат много добър консенсус по темата за сигурността и нуждата от инвестиции в отбраната. По думите му "всички знаем какъв е проблемът: необходими са инвестиции във въоръжените сили". Радев посочи, че е получил уверение, че предвидените доклад и анализ са готови. Те обаче не са предоставени до този момент.
Припомняме, вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с отворено писмо, в което пита държавния глава дали е получил доклада на изпълнителната власт със срок до 20 юни т.г.

По въпроса за евентуалния избор на Грипен като тип боен самолет, Радев коментира, че в момента, когато служебното правителство е обявило резултатите на експертната група, веднага са започнали и критиките.

"Някои хора явно губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията", заяви още президентът, запитан за оплакването на Цветан Цветанов, че не е бил допуснат до среща на държавния глава с кмета на град Свищов. "Няма как да бъдеш изгонен от нещо, щом не си бил поканен. И Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие", допълни още Румен Радев.

За реверсивен интерконектор настоява Радев пред Йоханис

За реверсивен интерконектор настоява Радев пред Йоханис

Президентите Румен Радев и Клаус Йоханис призоваха за приемането на двете държави в Шенгенското пространство

В отговор на въпрос дали "схемите около НДК" застрашават подготовката за Българското председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., държавният глава подчерта, че "президентството не е институцията, която посочва схемите".
"Така не можем да продължаваме да се готвим за това председателство. Председателството на Съвета на ЕС означава доверие към страната, прозрачност и върховенство на закона", каза още президентът.