Протест посрещна министър-председателя Пламен Орешарски пред сградата на постоянното представителство на България в Брюксел, предаде БГНЕС.

Той беше посрещнат от викове "Оставка", "Мафия" и освиркан от десетките млади хора, които се събраха, за да изразят категоричната си позиция. Те издигнаха огромен лозунг: "Брюксел е с Орлов мост" и множество плакати, насочени директно към премиера: "В действията ви няма нищо европейско", "Писна ми". "No оligarhy, омръзна ни от мутри и комунисти".

На протеста можеха да се видят и някои от станалите популярни вече от социалните мрежи послания като: ДАНС with me. Те развяха българския флаг и запяха химна. Беше предвидено премиерът да разговаря с протестиращите, но срещата му с тях продължи само няколко минути и се състоя пред входа на представителството.

Премиерът обясни на събралите се, че на втория ден от работата на правителството започнаха протестите. "Направихме няколко кадрови грешки, които веднага отстранихме", призна пред тях Орешарски. Смятам, че никой не е застрахован от грешки, аз съм работил дълго време в централната администрация на различни позиции, за съжаление всички правителства са правили грешки, каза той, но думите му бяха заглушени от силните викове на всички дошли пред представителството.

Преди това премиерът бе приет от шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен, като коментира след срещата, че страната ни ще подкрепя интеграцията на всички наши съседи от Западните Балкани в пакта.

На този етап ми се вижда невъзможно да увеличаваме средствата за отбрана, но при първа възможност в следващите години ще подобрим финансирането за модернизацията на българската армия, каза българският премиер по време на срещата.

В рамките на нашите възможности ще участваме в мисията в Афганистан през следващата година, посочи Орешарски.

Расмусен от своя страна похвали приноса на България за Алианса и ангажиментът за трансатлантическа сигурност.

Утре предстоят срещи на Орешарски с президента на ЕС Ромпой и председателя на ЕК Барозу.

Междувременно стана ясно, че евродепутатите от ГЕРБ отказват да участват в срещата, която Орешарски инициира с депутатите ни в Европарламента.

Бихме се срещнали с г-н Орешарски, за да го поздравим, когато си подаде оставката.
Разбираме, че г-н Орешарски не е господар на своите действия, но смятаме, че все още може да опази достойнството си, като подаде колкото може по-бързо оставка, заявяват евродепутатите на ГЕРБ.

Премиерът се срещна с евродепутатите, за да ги запознае с приоритетите на новото правителство и да поиска подкрепата им за договарянето на по-добри условия за България през следващия програмен период.