Около 50 души се събраха днес пред сградата на женския затвор в Сливен в подкрепа на исканията за подобряване на условията на труд на работещите в местата за лишаване от свобода.

Това е мирно събрание на открито, в което участват свободните от наряд надзиратели в затвора и служители на следствения арест в Ямбол, съобщава БТА.

Така служителите от Ямбол и Сливен се присъединяват към локалните действия на служителите на затвори от страната, като настояват за заплащането и всички социални плащания, които им се полагат по закон.

Сред тях са суми за храна, за специфични условия на труд, обезщетения за извънреден труд и други.

Служителите протестират за това, че тези пари за тези обезщетения не са заложени в бюджета на Министерството на правосъдието и за следващата година.

В петък в Пловдив ще се състои заседание на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България, на което ще се вземе решение за последващи действия.

Протестната кампания на служителите на затворите беше обявена още миналата седмица с провеждане на синдикални събрания на открито. В понеделник протестираха служителите от затворите в Пловдив и Враца.