Протестът преживява своята криза на легитимността и доверието. Това заяви доц. Румяна Коларова в сутрешния блок на БНТ.

Според нея има криза на легитимността на управляващите и протестът започна да преживява тази криза. В момента ние преживяваме същото - не само, че протестът не е масов, но има ясна позиция на обществото мнението, която протестът изразява, обясни тя.

Коларова смята, че БСП възстановили доверието си в резултат на протестите. Социалистите могли да останат шамаросани на дъното, но не останаха. БСП успя да се възстанови, а ГЕРБ продължават да падат, коментира тя. За мен протестите нормализираха електоралната картина, но това, което се вижда в момента, не може да послужи за никакъв ориентир на изборите. Мачът не е свирен още, посочи Коларова.

При "Демократична България" се забелязва ерозия, но по-важните въпроси били други - дали в следващия парламент ще има партия, която да бъде сочена с пръст. Коларова вижда, че всички партии се позиционират, за да избегнат една подобна позиция, да бъда сочени с пръст.

Огнян Минчев: Протестът не излъчи алтернатива, лидерите му искат власт, но без да чакат избори

Огнян Минчев: Протестът не излъчи алтернатива, лидерите му искат власт, но без да чакат избори

Илюзии и евтини трикове...

Тя посочи, че в бъдещия парламент има още един въпрос - дали някоя партия няма да иска да се коалира с никого. Коларова е на мнение, че правителство на мнозинството е невъзможно към настоящия момент. Според нея най-важното в настоящия парламент е заплахата от нови избори и големият въпрос е дали ще има минимална или свръхширока коалиция.

Румяна Коларова изтъкна, че доверието в парламента още отпреди три избора за негов председател е било едноцифрено. Въпросът за доверието в парламентаризма е, че ако има свърхширока коалиция, депутатите нямало да се карат, каза още тя. Според Коларова най-голямата опасност е активността на изборите - дали всички хора ще излязат да упражнят правото си на глас.

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Според Андрей Райчев ГЕРБ няма да даде властта на Радев

В студиото на БНТ присъства социологът Андрей Райчев, според когото със стоте дни на протести се достигна до нещо като цуцванг - нито тези, нито тези. Тези не могат да ги свалят, но пък тези не могат да ги спрат. Решението са изборите, посочи Райчев.

От месеци за пръв път виждаме стабилизация. Тази власт беше склонна да слиза и протестът донякъде я остави, подчерта той. Според Райчев в БСП вече има подмладяване в партията и смяна на поколенията. Смяна на поколенията има и в ГЕРБ, посочи Райчев.

Той очаква дестабилизация на политическата обстановка през пролетта. Райчев се съгласи с Коларова, че не може да се прогнозира какви избори ще има, но бил ясен съставът на парламента още отсега. Обединени патриоти нямат бъдеще, те сами не могат да излят освен в коалиционно споразумение с ГЕРБ, поясни социологът.

Той бе категоричен, че ГЕРБ са най-близо до спечелване на изборите. Едноличната власт за България е най-голямата опасност, защото остава завинаги, предупреди Райчев.