Десетки недоволни от управлението на кабинета "Орешарски" посрещнаха Пламен Орешарски с освирквания и викове "Оставка" пред БНТ.

Премиерът гостува в петък вечер в предаването "Панорама", където дискутира актуални вътрешни и външнополитически събития.

Демонстрантите се опитаха да блокират опитите му да влезе в сградата на телевизията. Кадрите с гневното посрещане бяха излъчени в предаването.

В петък се проведе и поредният протест срешу властта в центъра на София. По информация на БНТ, част от участниците след края на протеста са се отправили към сградата й.

Орешарски защити водената от правителството му политика и експертите си и обвини протестиращите, че са започнали с демонстрациите още от първите дни на кабинета.

Премиерът припомни, че голяма част от домакинствата у нас са в много тежко икономическо положение, "на ръба и под него" и трябва да се работи и в тази насока, да са приоритет социалната политика и предприемачеството.

Той обяви, че застава зад всичките си назначения и поема отговорност. България в момента има най-експертния кабинет за целия преход, убеден е той.

Като коментар за "100-те дни управление", Орешарски призна, че това време е и много, и малко, както и че реформи не могат да се направят за толкова дни.

Предстоят сериозни реформи в администрацията, здравеопазването и много други сектори.

На въпрос дали е възможно да се правят реформи при липса на обществена подкрепа, той отговори, че не е лесно, но не е и възможно което и да е правителство да има 100% подкрепа. Кабинетът ще се опита да спечели максимално голяма подкрепа и приема от всички български граждани.

Като положителни резултати той посочи изчезналият страх у бизнеса от излишни проверки, размерът и редовността на върнатото от кабинета ДДС и т.н.

Във връзка с монополите министър-председателят каза, че е необходим по- строг контрол за естествените монополи и засилване на регулациите. От друга страна е необходима по- всеобхватна борба с тези, които са заели господстващо положение и злоупотребяват. Орешарски отбеляза, че с промените в ЗОП се създава по- добра среда за малкия и за средния бизнес, което е предпоставка за по- широк кръг бенефициенти по този въпрос.

Сметките за ток също бяха коментирани. Според премиера, голяма част от българските граждани "вероятно не са усетили намалението на цената на тока, но не са усетили и увеличаването му, което също е било възможно".

Ние сме евроатлантическа страна и това не бива да подлежи на никакво съмнение. Извън това уточнение са добре дошли икономически контакти с максимално широк кръг страни. Това ще бъде добре за всички български граждани, без изключение”, каза още той.

Той изтъкна като акцент от посещението си в Китай срещата си с премиера Ли Къцян. „Китайският модел често се сочи за пример. Ние не може да го следваме, но бихме могли да се възползваме от техния напредък чрез по-добър обмен на стоки и инвестиции, основно от Китай към България”, подчерта Орешарски.

Орешарски коментира и случващото се в Сирия. Той е оптимист, че поне по тази тема политиците у нас имат единна позиция.

Премиерът напомни, че позицията на правителството по отношение на ситуацията в Сирия беше оповестена преди повече от седмица. „Категорично осъдихме използването на химическо оръжие от която и да е страна и настояхме това действие да бъде наказано. В същото време запазихме надеждите си, че политическите и дипломатическите средства ще бъдат достатъчни, за да се разсее този конфликт, който иначе застрашава мира в региона”, каза министър-председателят.

След края на гостуването си, Орешарски е бил изведен през страничевн вход и до нови сблъсъци с протестиращи не се е стигнало.