София осъмна с плакати с въпроса "Какво криете?". С тях неминуемо ще се сблъскат депутатите, отиващи днес на работа за обсъждането на второто четене на законопроекта за предоставяне на помощ на НЕК за изплащане на дълга за АЕЦ “Белене“ към Русия, защото всички подстъпи към парламента са облепени с плакати. Нощната акция е била организирана от “Протестна мрежа“.

"С тази акция се цели поне някои депутати да се замислят, че не може да се вземат решения на тъмно, които засягат българския народ. Говорим за поредния милиард или милиарди, които ще изтекат в някаква посока", коментира Георги Илиев от “Протестна мрежа“ пред БНР. 

По думите му, това е "поредният случай, в който, заради недобре свършена работа, за да не кажем злонамерено свършена работа, както беше случаят с КТБ, имаме отново хора, които са злоупотребили с дадената им власт, и сега всеки един от нас ще трябва да плати".

Георги Илиев беше категоричен, че обществото трябва да знае защо плаща и кой е виновен да плащаме за АЕЦ "Белене".

"Това е поредният случай, в който се прави нещо на тъмно. Нарушават се и правата дори на депутатите, на които им се отказва да видят арбитражния договор (присъдата на арбитражния съд по иска на Атомстройекспорт срещу НЕК, б.р.). Защо не е обжалвано решението на арбитражния съд, при положение че и двамата изпълнителни директори на НЕК не са били упълномощени от правителството да подписват такова нещо? Има много въпроси, на които трябва да се отговори", настоя човекът на "Протестна мрежа".