Сирени, въвузели и освирквания посрещнаха народните представители в първия им работен ден от новия политически сезон.

Още в 8 часа над 100 човека бяха обградили Народното събрание, скандирайки оставка.

Демонстрантите са концентрирани предимно пред главния вход на Народното събрание, като малки групи са се настанали пред останалите входове на сградата.

Протестът се променя, става агресивен, установи МВР
Още...

Не спират да прииждат нови хора, които се вливат в протестната вълна. Недоволните граждани са се запасили с български знамена, като някои от тях носят и плакати.

Колко път ни дели - аз съм човек, а кукла си ти", гласи плакатът на един човек, който обясни пред news.bg че е адресирал вниманието си към Пламен Орешарски, тъй като други личности му „спускат назначенията".

Виковете „Червена боклуци!" по традиция отекнаха оглушително, докато депутатите идваха на работа. Протестиращите обаче нямат видимост към депутатския вход, тъй като той е обграден от цели 10 коли на жандармерията. Така демонстрантите нямат пряк достъп до народните представители.

Възрастна жена застана най-отпред на огражденията с огромен букет от изсъхнали тръни, като обясни, че това е единственото нещо, което управляващите заслужават за добре дошли.

Все по-големи групи хора прииждат към депутатския вход. Един от тях видимо недоволен от блокажа на жандармерията силно разтресе огражденията. Въпреки това атмосферата засега е спокойна и за момента няма никакви инциденти или сблъсъци със силите на реда.

Към 9 часа броят на протестиращите достигна няколкостотин човека.

По-късно се появиха големи групи от хора с табели от Пловдив и Благоевград. Те веднага се разположиха пред огражденията. Вече целият площад пред Народното събрание е пълен с протестиращи.

Полицейското присъствие около Народното събрание е засилено като периметърът на загражденията е значително разширен.

Малко след като част от протестиращите тръгнаха към Цариградско шосе, заради което временно бе затворено и кръстовището при Ректората, те се отправиха отново в посока улица „Г.С. Раковски" към Военния клуб. Има и група от протестиращи, която се насочи към Орлов мост.

Група протестиращи от страната на градинката към Софийския университет създаде напрежение, след като започна да блъска поставените от жандармерията ограждения.

Част от протестиращите срещу правителството се опитват да пробият кордона от полицаи, който е пред служебния вход на Народното събрание откъм градинката до Софийския университет.

Полицаите не им позволяват, като кордонът е много плътен и все още успяват да окажат съпротива на протестиращите. Протестиращите, които са най-отпред, приканват всички останали участници в протеста да се включат и да им помогнат.

Продължават освиркванията на парламента и виковете „Оставка".

В един момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде до загражденията, но беше нееднозначно приет от хората, като едни го аплодираха, а други го освиркаха.

Същевременно до НС се очаква и да се проведе контрапротест по-късно.

Съобщава се за два автобуса от Перник, които са паркирали на бул. „„Княз Александър Дондуков". Автобусите не са пълни, като все от тях е докарал по около 20 души. Перничаните са дошли в столицата, за да подкрепят контрапротеста. Стана ясно, че те са събрали по пет лева, за да участват в протеста.

Четири автобуса, три от Бургас и един от Малко Търново, пристигнаха на паркинга пред Националния стадион. С автобусите пристигнаха протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

Един от протестиращите заяви, че членува в ГЕРБ. Той каза, че не знае кой е платил пътуването с автобуса до София за участие в протеста. Други казаха, че всички идващи са организирани от ГЕРБ, пари не са им раздавани, не знаят кой е платил транспорта до София, но те не са плащали. Опакованата минерална вода в автобуса са си я закупили сами.

Пристигнали са около 80-90 души с тези автобуси. Един от участниците заяви, че сред хората има работещи, има и безработни; не стана ясно дали в работния ден хората са се освободили по някакъв начин, за да присъстват на протеста.

Има протестиращи от Русе, Гоце Делчев и други градове на страната, като продължават да пристигат автобуси с привърженици на ГЕРБ, които категоричмно отричат, че някой им е платил пътуването.

Стана ясно, че част от сините привърженици - разбрали, че ГЕРБ са организирали идването на автобуси, са се отказали да участват в протеста, тъй като не искат да го правят заедно с партията на Борисов.

Междувременно 50-60 контрапротестиращи се събраха пред Св. Александър Невски, за да опазят депутатите от протестиращите. Те развяваха българския трибагреник, като постепенно и техният брой се увеличава.

Дядо Георги обясни, че е тук, за да изкаже подкрепата си за кабинета на Пламен Орешарски. Правителството трябва да изкара мандата си, категоричен е той и настоя да се даде шанс на това управление. От другата страна на храм-паметника има около 15-ина протестиращи, които освиркват влизащите автомобили, но като цяло ситуацията е спокойна.

Някои депутати дойдоха на работа още към 7.20 часа, други обаче не се притесниха от народното недоволство и започнаха да прииждат към НС в обичайния час. Така бе и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който предизвика суматоха сред фотографи и оператори, тъй като направи няколко кръгчета около НС с колите на НСО.

На централния вход на парламента бе „приклещена" Мая Манолова от журналистите и се наложи Борисов да търси друг вход. Това накара фотографи и репортери да тичат след колите на НСО в очакване лидерът на ГЕРБ да се появи. Не зная как си го представят така да противопоставят нацията, каза Бойко Борисов. Тези хора не са спечелили изборите, те са втора, трета, четвърта сила, изтъкна той.

Лидерът на ГЕРБ критикува кадровите смени на управлението и взетите нови заеми. По повод на това, че избирателите на ГЕРБ се чувстват измамени, че партията влиза в НС, той поясни, че единственият начин Борисов да се противопостави на управлението е депутатите на ГЕРБ да са в НС. Сарказмът на ситуацията е, че тези хора не са спечелили изборите, отново посочи лидерът на ГЕРБ.

Той е изненадан от менторския тон, с който се изказва лидерът на БС Сергей Станишев. Бойко Борисов обясни, че неговата партия се реформира и сменя кадрите си. Извадихме си нашите поуки, посочи той.

Преди това пък Лиляна Павлова обясни, че ГЕРБ не са организирали пристигането на протестиращи. Не трябва да се нагнетява напрежение и да се създава изкуствено напрежение, категорична бе тя.

Мая Манолова не бе притеснена от блокадата пред НС. По думите й и ГЕРБ и партиите от реформаторския блок са положили достатъчно усилия за партийно организиране на днешния протест. Очакваме да видим как са се справили, посочи социалистката. Според нея провокирано е желанието на хората, които подкрепят управлението да дойдат днес пред НС.

Попитана дали и левицата е организирала контрапротестиращи днес, Манолова отговори: „Ние с диспечерски функции не сме се занимавали". Тя призна, че не й е приятна тази ситуация. Обект сме на омраза, не се чувствам особено приятно, когато срещу себе си имам изкривени от омраза лица, подчерта Мая Манолова.

Аз се притеснявам до къде може да стигне едно общество, което е разделено по такъв начин, допълни червената депутатка. Това около парламента  е всичко друго, но не и граждански протест, категорична е тя. Това е мерене на силите на дясното, смята още Мая Манолова. Според нея вече протестът е партийно политически и се очаква неговата втора фаза - конкуренцията за това, кой да го оглави.