Институтът за модерна политика настоява за проверка на подписката за референдума. Институтът сезира председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по правни въпроси и министъра на регионалното развитие с искане да бъде дадена възможност на гражданите да проверят по интернет дали неправомерно не са вписани в подписката за национален референдум, внесена от инициативен комитет, оглавен от Георги Близнашки.

Още при внасянето на тази подписка Институтът за модерна политика предложи да бъде дадена такава възможност, аналогично с въведената в Изборния кодекс процедура за проверка на подписките на партии и коалиции. През последните дни стана видно за всички, че тази процедура е лесно и ефективно средство за проверка и установяване на злоупотреба с лични данни, съобщават от института.

Припомняме, че стотици граждани са засегнати от кражба на лични данни за регистрация на предстоящите парламентарни избори.

Непубличният начин на събиране на подписката на комитета на Близнашки, както и сигналите за неправомерно използване на общинската администрация и структури в организацията на тази „гражданска" подписка будят основателни съмнения за нейната достоверност, смятат от Института за модерна политика. Освен това в медиите днес са изнесени и частни случаи, като този на журналиста Симеон Табаков, който се е подписал в подписката „Близнашки", но впоследствие се е оказал „разписан" и в партийната подписка на ГЕРБ за регистрирането на партията за предстоящия евровот.

Именно заради това Институтът за модерна политика категорично настоява институциите да си свършат работата докрай като не само извършат формалната проверка в ЕСГРАОН, но и дадат възможност хората да проверят сами дали не е злоупотребено с техните лични данни за целите на тази подписка.