И на днешното заседание на Изборния борд към премиера представители на ЦИК не присъстваха.
Председателстващият заседанието проф. Емилия Друмева обясни, че все пак са пристигнали становища на Комисията по редица въпроси. Тя отправи своите поздравления към ЦИК и за обновени й сайт.

Припомняме, становището на ЦИК е, че комисията е независим орган, а участието й в заседание на борда може да се разтълкува като подопечност от премиера.

На заседанието присъстваха представители на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Пред изборния борд те обясниха как всеки избирател може да провери дали някоя партия не злоупотребява с данните му.

ГРАО предоставя следната услуга - по имейл всеки може да направи запитване дали негови данни фигурират в партиен списък. „ГРАО връща тази информация в двуседмичен срок", обясни Десислава Тошева от КЗЛД.
По думите й информацията от ГРАО е единствената достоверна злоупотребено ли е с личните ни данни или не. Ако се окаже, че неправомерно са ползвани нашите лични данни, благодарение на информацията от ГРАО, може да се сезира КЗЛД, съда или прокуратурата.

Десислава Тошева обясни, че в момента Комисията има една жалба от жена, която е отправила питането си до ГРАО и се оказало, че данните й фигурират в подписка на една партия, без реално жената да се е подписвала.
С данните й е злоупотребила малка непарламентарнопредставена партия. Санкцията за подобно нещо е от 500 до 5 000 лв., а когато се използват непропорционално личните ни данни без съгласие глобата е от 10 000 лв. до 100 000 лв.

Оказа се, че у нас има и законов пропуск в тази сфера. Според европейското законодателство всички администратори на лични данни са длъжни да информират отговорните институции за пробив в системата. У нас такова задължение имат само мобилните оператори.

По отношение на другия „пиперлив" въпрос - за оплаквания от граждани за новата разпоредба за проверка имат ли полицаи роднинска връзка с членове на изборните комисии, в Комисията за защита на личните данни все още не са сезирани, но увериха, че ако бъдат сезирани, ще направят проверка дали оповестяването на такава роднинска връзка не е злоупотреба с личните данни на хората.

Днес стана ясно и още нещо - докато тече предизборната кампания търговците на гласове работят активно. Заместник-вътрешният министър Филип Гунев обясни, че до миналия четвъртък във вътрешното ведомство има 23 сигнала за изборна търговия. Те касаят лица, продавали гласа си и лихвари, които притискат задлъжнели лица да си продадат вота.
Имаме седем заведени досъдебни производства, посочи Филип Гунев.

Вече е установена роднинска връзка на полицейски шефове с членове на изборни комисии. По думите на зам.-вътрешният министър в подобни случаи полицаите или ще бъдат ротирани, или ще излязат в отпуск.
Следващата седмица вътрешното ведомство ще има повече информация колко ще му струва ротацията на полицаи.