Към 13 часа 63 сигнала 32 жалби за нарушения са разгледани, като в момента тече заседание на ЦИК, на което се разглеждат и нови такива. Към момента отчетените нарушения са по отношение на секционната избирателна комисия, показване на вота, а освен това в секция във Видин е установено, че се е говорило на влашки.

Има и сигнали за купуване на гласове в Хасковско, Стара Загора и Видин. Тези сигнали са препратени към прокуратурата, като се очаква да бъдат проверени, обяви Андреев.

До 18:00 часа от партията на Бойко Борисов са подали общо 41 сигнала за нарушения в изборния ден, с което са абсолютни шампиони по този показател сред останалите политически сили.

Сред останалите нарушения са неправомерна агитация, а има и 12 сигнала, свързани с обявяване на резултати в сайтове, като в 5 от тях е установено, че действително има нарушение и на собствениците им са изпратени писма, уведомяващи, че информацията трябва да бъде свалена.

Освен това стана ясно, че в 17-те секции в Оряхово, в които по-рано беше прекъснато електрозахранването, още преди обяд токът е бил пуснат отново.

До този момент няма  регистрирани груби нарушения, свързани с изборния ден, заяви  директорът на ГД „Национална полиция" гл. комисар Тодор Гребенаров, съобщават от пресцентъра на МВР.

От прокуратурата съобщиха, че към 12.00 ч. на територията на страната са образувани 211 прокурорски преписки. От тях са прекратени 147, като по 64 работата продължава. Информацията по Апелативни райони е както следва: В София - от образувани 77 продължава работата по 14; в Пловдив: от образувани 59 преписки работата по 19 продължава; във Варна: от образувани 29 преписки, работи се по 12; във Велико Търново: от образувани 25 преписки, се работи по 8; в Бургас са образувани 21 преписки, работи се по 11.

Образувани са 11 досъдебни производства по общия ред и едно бързо производство. Прекратено е едно досъдебно производство в Апелативен район - Пловдив.

Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори отбеляза, цитиран от БНР, че активността е вяла и няма сериозни нарушения. Българинът натрупа достатъчно изборна култура и бюлетината не е проблем, каза Хиджов. Други наблюдатели подчертаха, че има проблем с лошата организация и сгъването на бюлетината, както и с недостатъчната подготовка на членовете на Секционните избирателни комисии.

Има тук-там по места случаи на агитация, но като цяло няма сериозни нарушения, настоя Хиджов.

Обединението от наблюдателски организации „Модерна България за Честни Избори" депозира 5 сигналадо Централана избиралтена комисия и 10 до РИК в страната за нарушение на Изборния кодекс в рамките на изборния ден. Сигналите са към РИК-Пловдив, РИК-Бургас, РИК-Русе, РИК-Видин, РИК-Стара Загора.

Четири сигнала за нарушения са подадени до този момент в районната избирателна комисия във Варна. Става дума за поставяне на агитационни материали извън посочените от общината места, както и за билборд на един от кандидатите, съобщи "Хоризонт".

От ГЕРБ-Бургас се оплакаха от назначението на зам.-председателя на ОбС-Айтос Милена Радева от БСП като член на СИК в Айтос. От партията съобщиха още, че в началото на изборния ден, пред 89 СОУ в столичния квартал „Дружба 1" , 24 МИР, район „Искър", след намесата на представители на МВР и РИК са иззети пощенски пликове с щампата на „България без цензура" и номер 28. Пред училището е чакал човек с по-горе упоменатите пликове и е твърдял, че вътре се съдържат пълномощните на представителите и застъпниците на ББЦ. Проверката е установила, че твърденията са верни, пликовете са конфискувани.

ГЕРБ-Хасково подаде сигнал относно нарушение в 19 СИК в Хасково. Председателят на секционната комисия, който е представител на ДПС разговаря в секцията само на турски език. ГЕРБ-Дупница сигнализира РИК-Кюстендил, че пред избирателни секции 50 и 51 в с. Джерман като бюлетина-образец е окачена бюлетина, която е била валидна за парламентарния вот през 2013 година. В нея под номер 15 е записана ПП ГЕРБ.

ГЕРБ съобщават още за нарушения в Благоевград, Русе, Смолян, Кърджали, Хаджидимово, Сливен, Габрово.

Областният координатор на партията в Кърджали, Цвета Караянчева, е подала жалба срещу кмета на с. Широко поле Себахтин Касим, който е извършвал агитационна дейност в полза на ДПС пред сградата на училище, в което се помещава секционна избирателна комисия.

Освен това селският кмет си е позволявал да влиза в секционната комисия и да насочва гласоподавателите, което е напълно недопустимо и незаконно

От „България без цензура" сигнализират
, че синът на бивш кмет от ДПС раздавал по 50 лв. на възрастни хора в село Страшимирово, Варненско. В 31-ва секция в Гоце Делчев се практикува драстично нарушение - неграмотни гласоподаватели са придружавани в тъмната стаичка от втори човек, алармират още от ББЦ.

Централната избирателна комисия уведомява, че сигнали за нарушения на Изборния кодекс могат да се подават на тел. 0882 565 115 и 0882 548 778.