натовски войски Не е необходимо решение на Народното събрание при изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и при пребиваването на съюзнически войски у нас, когато това се извършва в изпълнение на съюзнически договор от политически и военен характер, ратифициран от България. Tова реши състав на Конституционния съд с председател Неделчо Беронов.

Делото беше образувано по искане на президента Георги Първанов, а съдиите трябваше да тълкуват член 84 и член 85 от Конституцията.

Конституционните съдии решиха също, че войските на политически или военен съюз на държави-членки на този съюз или на съюзни държави по ратифициран от България международен договор не могат да се смятат за чужди, ако преминаването им през страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения.



От кулоарите на парламента:

Представители от всички парламентарни сили заявиха в кулоарите на параламента, че решението на Конституционния съд преминаванета на чужди войски през българска територия да става без реазрешението на Народното събрание е положително.

Членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цонко Киров уточни обаче, че това решение не касае ситуацията в Ирак.

Тълкуването на КС касае всички действащи до момента ратификационни документи, отнасящи се до участие в мироопазващи операции, като SFOR и KFOR, допълни той. Според него, решението ще има добър ефект върху участието на България в международни мисии.

Депутатът от ОДС Елиана Масева коментира, че решението на КС е свързано с бъдещото ни членство в НАТО и ЕС.

Четин Казак от ДПС коментира, че с решението се дава възможност за по-гъвкава и адекватна реакция, когато се налага участието на България в съвместни операции на НАТО и преминаване на съюзнически войски през страната ни.

Янаки Стоилов от Коалиция "За България" също даде положителна оценка на решението на съда, но посочи, че всичко ще зависи от формулировките на съюзническите договори, които България сключва.

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков коментира в Техеран, че от известна гледна точка решението облекчава работата на парламента, който няма да бъде принуден да се събира спешно и да взема бързи решения за евентуалното изпращане на български войски в чужбина. Ние сме длъжни да се съобразим с решението на Конституционния съд, подчерта той.