Започва строителството и на втория участък от Западната дъга на Околовръстния път на София. Само час преди да пусне движението по готовия вече участък 1 от Западната дъга, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проследи първата копка на участък 2.

Това е отсечката от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Дължината на новия път е 5,53 км, като ще разполага с три пътни възела и две пресичания на жп линии в надлези.

Парите за строителството отново идват от Европа, но този път ще са по новата Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020. Общата цена на новия път от Западната дъга е над 68 млн.евро.

"Да следите строго за срока, за качеството", нареди министър Павлова на изпълнителите от Агенция "Пътна инфраструктура".

На строителите пък тя заръча: "Пожелавам да работите денонощно, ако трябва, да го завършите предсрочно, ако можете, но много качествено, в срок, за да може максимално да облекчим целия трафик".

В дъждовния ден регионалният министър видя символика и посочи, че се надява да им върви по вода със строителството на Западната дъга на София. "Макар и малък като дължина, това е изключително важен участък от основните пътни направления", се похвали министър Павлова.

Тя обясня, че участъкът на Западната дъга е един от най-натоварените не само за София, но и в цялата страна. "Началото на втория участък и края на първия участък е един кръстопът, който свързва изключително важни, натоварени и тежки направления", изтъкна министър Павлова.

Именно заради инвестицията в този път е важна за безконфликтно, безпроблемно, безаварийно преминаване и на живеещите, и на работещите, и на целия огромен транзитен трафик, убедена е тя.

Десет месеца е срокът за строителството на участък 2 от Западната дъга, обяви и изпълнителният директор на АПИ инж. Лазар Лазаров.