Терем Главният прокурор дава "Терем" на Националната следствена служба

Окръжният прокурор на Търговище Анастас Моллов съобщи, че е повдигнато обвинение срещу централното ръководство на "Терем".

Единствено изпълнителният директор на “Терем”-Търговище Пламен Петров остава в ареста, след като мярката му за неотклонение е удължена на 72 часа. Останалите петима арестувани са освободени и вече са на работа. Сред тях е и заместникът на Петров Стоян Стоянов, който е пуснат срещу парична гаранция от 5 хил. лева.

Междувременно всички складове и кабинети на висши служители в предприятието са запечатани, докато военното контраразузнаване разследва случая.

От местната синдикална организация предупреждават, че сред работещите в “Терем”-Търговище цари сериозно напрежение, след като снощи военният министър Свинаров е заявил, че приходите от разследваната продажба ще бъдат конфискувани. Персоналът не е получавал заплати от четири месеца, а тази сделка, оказала се незаконна, била представена като възможност за финансово стабилизиране.

Шансовете ни за НАТО изглеждат по-зле отколкото преди 10 дни. Това заяви заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов след среща с част от посланиците на страните от ЕС и НАТО. Повод за срещата, поискана от външното ни ведомство, бе случаят с “Терем”.

Попитан за реакциите на посланиците Иванов заяви, че случаят не може да не се възприеме негативно. В същото време, според него, позитивно се приема скоростта, с която българското правителство е реагирало.

Иванов каза също, че по време на разговора с посланиците е имало имплицитни изказвания, че съществува вероятност страната ни да не бъде поканена в Прага. Всички дипломати заявиха, че това е неприятно, тъй като те гледат на България като на бъдещ съюзник, каза още Иванов.

Л. ИвановЗаместник-министърът поясни, че районът, за който е бил предназначена стоката, е много чувствителен в момента. Дестинацията е ембаргова, така че от всяка една гледна точка това е нарушение на закона.

Дали продукцията е достигнала крайната дестинация – Сирия, заместник-министърът не знае. Той не пожела да коментира проверката, започнала и в пловдивския завод “Терем”. Дали ще има проверки в останалите заводи не знам, вероятно такава ще се осъществи, коментира още Иванов.

Американският посланик у нас Джеймс Пардю коментира случая в “Терем” като сериозен. Явно вашето правителство също приема сериозно случая и се опитва да открие виновниците. Ние подкрепяме тази активност, подчерта Пардю. Както ви казах, решението за разширяването на НАТО все още не е взето, така отговори дипломатът на въпрос дали има опасност България да не получи покана в Прага. Мнозинството отхвърли искането да бъде изслушан Николай Василев по случая с "Терем" с мотива, че се води следствие.

Не става въпрос нито за въоръжение, нито за оптика, нито за за свързочи елементи, а за елементи от базова машина, които могат да се използват за военна техника. Така военният министър Николай Свинаров отговори на въпрос, свързан с вчерашното уволнение на ръководството на "Терем".

ВСИЧКО за изнесените детайли за БТР, представени, като части за трактори

Н.СвинаровСпоред министър Свинаров има сериозен инцидент - чрез износ на гражданско производство се прикрива износ на стоки с възможна двойна употреба.

По-рано днес пресаташето на военното министерство Румяна Стругарова съобщи, че "Терем" е сключил сделка с чуждестранна фирма за износ на резервни части, която не е арабска и е била лоялен партньор на дружеството. За изнасяните части няма данни, че крайният получател на пратката е Ирак, но в момента това се проверява.

Във връзка с това Николай Свинаров отказа да коментира дали стоките са стигнали до Ирак.Ще изчакаме да приключи цялата проверка, допълни той.

теремПовдигнато е обвинение срещу директора на военноремонтния завод “Терем” в Търговище Пламен Петров по член 322 от Наказателния кодекс за незаконна външно-търговска дейност на оръжия и пособия с двойно предназначение. Това съобщи говорителят на прокуратурата в Търговище Анастас Моллов.

В качеството си на окръжен прокурор Анастас Моллов ще докладва случая на главния прокурор Никола Филчев утре – 13 ноември.

По-рано днес шефът на НСБОП Румен Миланов съобщи за има шестима задържани във връзка с нелегалната оръжейна сделка в “Терем” – Търговище, между които бе директорът на "Терем" - Търговище и още петима служители от завода. Засега във военното ведомство не е коментирана евентуална оставка на заместник-министъра на отбраната Мохамед али Джафер, който отговаря за заводите "Терем".

Междувременно главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов се срещна с президента Георги Първанов, за да го информира за случая в "Терем". Той съобщи, че подържа връзка със спецслужбите, които, както се разбра, са засекли неправомерния износ още преди две седмици, с което е била предотвратена голяма част от сделката.

ТеремКъсно снощи пък правителство излезе със специално съобщение, в което се казва, че ще вземе спешни мерки, свързани с това нарушение, както и за най-строго наказание на виновните.

По-рано от военното министерство съобщиха, че Петър Казанджиев е новият изпълнителен директор на "Терем" ЕАД

55-годишният Казанджиев е бил досега заместник-директор на Дирекция "Снабдяване и търговия" към Министерството на отбраната.

Вчера министърът на отбраната Николай Свинаров смени Управителния съвет и изпълнителния директор на военния завод заради нарушения във външнотърговската дейност.

В Управителния съвет на "Терем" ще има представители на служба "Сигурност" към военното ведомство.