Победата на Реформаторския блок (РБ) е над всички. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев преди началото на днешния конгрес на РБ.

Никакви лични амбиции нямат значение, значение има желанието на над 1 млн. българи да живеят в нови условия, при нови правила, управлявани от нови лица, допълни той.

Това е надежда, която лично аз и ние като РБ няма да предадем, категоричен бе Кънев.

Попитан как тълкува поведението на Меглена Кунева и на СДС, които дадоха заден ход за избор на единен лидер на Блока, Кънев каза: „Не всички партии са смели, колкото избирателите си".

По отношение на коалиционната формула в РБ, лидерът на ДСБ каза, че тя е дефинитивно определена с предизборната платформа на блока.

Кънев се обяви за радикална промяна в политиката и в държавата. В началото на днешния конгрес обаче той бе изненадан от екип на „Господари на ефира" и от актьора Стефан Рядков, който днес се беше въплътил в бившия тъмносин лидер Иван Костов, като даде наставления на Радан Кънев.

От своя страна лидерът на СДС Лукарски коментира, че не в последния момент е взето решението да не се избира лидер на РБ. Повече от месец и половина мандатната комисия на РБ е заседавала по въпроса.

„Сините" искали ясни правила за избор на председател.

По повод избора на дата за избиране на председател, а именно - 10-и ноември, Лукарски заяви: „10-и ноември е една култова дата, 25 г. демокрация. Тогава със сигурност ще имаме ясни правила".

На въпрос дали РБ ще участва в коалиция с ГЕРБ, Лукарски каза, че това решение го взима избирателят на 5-и октомври.

Лидерът на „Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева дойде последна около 11.38 часа за конгреса на РБ и не пожела да коментира ситуацията пред медиите. В залата симпатизантите на различните формации се бяха разделили на агитки. Тези на Кунева я приветстваха с бурни аплаузи, докато други я освиркаха, но вяло.