Нормално е във всеки един политически процес да има разногласие, но трябва да бъде подчинено на една цел - отстояване на правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща в президентството с представители на организации на българите в Република Северна Македония.

По думите му това е знакова среща и за първи път в новата история като държавно ръководство България приема представители на организациите на македонските българи. Това е важна индикация за няколко неща - България като общество и държава започна позитивна промяна към отношението си с РСМ. Нашите сънародници оставали изолирани от политически процес на вземане на решения, но вече не е така. България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие, посочи Радев.

Той отбеляза, че оттук-нататък България ще се ръководи именно от волята, желанието и волеизявление като национална идентичност и историческа памет на представителите на организации на българите в Република Северна Македония. Срещата е и индикация за изграждащото се единство между организациите на македонските българи. Без това единствено интересите ви не могат да бъдат защитени, изтъкна държавният глава.

Македонските българи искат изчистване на историята и спиране на езика на омразата

Македонските българи искат изчистване на историята и спиране на езика на омразата

В РСМ нямало нито един пример за интегриран българин

Той добави, че България не може да се намесва в македонските вътрешни дела и организацията на изграждането на единство. Съгласно Конституцията на България ние сме длъжни да го правим - да отстояваме правата на всички българи у нас и навън, подчерта Радев.

Президентът има едно условие - договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан през 2017 г., че имаме правото да отстояваме правата на нашите сънародници. Това води до въпроса за вашата конституционна защита, в законите и в преброяването на населението на РСМ, чиито резултати очаквате, каза Радев.

Той посочи, че РСМ е суверенна държава и България не може и няма да се меси в делата й. Румен Радев е убеден, че при срещата с ръководителите на политическите партии в България ще срещнат подкрепа.

"Други държави, ваши съседи и от региона, които имат части от други народи, имат много по-структурирани официални отношения със своите сънародници в Република Северна Македония", коментира Радев и призна, че в това отношение сме далеч назад, но ще наваксаме бързо.

Атакуват кандидатка за кмет на Скопие - имала България като "резервна татковина"

Атакуват кандидатка за кмет на Скопие - имала България като "резервна татковина"

Представителка на СДСМ нападна Данела Арсовска...

"Освен защитата на вашите права България има по-широки интереси спрямо РСМ, но независимо от политическия контекст, проектиране на по-широките интереси в европейското пространство, може да бъдете сигурни, че ще отстояваме вашите интереси. Те ще бъдат водещи - както е било и досега", категоричен бе Радев.

Според него има още много за какво да се работи, включително да се усъвършенства и процесът на българското гражданство. Полагаме усилия за това, което вие искате - процесът за издаване на българско гражданство да бъде бърз, улеснен, но трябва да сме наясно, че редом с правата, има и отговорности, каза Радев.

Той изтъкна, че това не е просто документ, с който част от македонските граждани получават право да пътуват и да работят в ЕС. Това е непризнаване на документалните факти и принизяване ролята на волеизявлението. Тук едно трябва да работим, така че българското европейско гражданство да бъде повод за гордост, настоя Радев.

Имаме проблем със спазването правата на гражданите на РСМ с европейските паспорти. Това е проблем на ЕС и Радев го споделя с европейските лидери.

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

България да разясни на партньорите си позицията си за РС Македония, настояват от Българска национална платформа

"Нашата задача е обща - да прекратим дебългаризацията в РСМ, да опазим нашето общо културно-историческо наследство, паметта на нашите родители до най-далечните исторически извори, да гарантираме достойнството и равноправието на македонските българи с гражданите на РСМ. Всички тези правила наред с погазването на културно-историческото наследство са причината да отлагаме членството на РСМ в ЕС, независимо от цената, която плаща България в момента", категоричен бе Радев.

Успехът може да бъде постигнат само ако осъзнаем, че имаме голяма обща цел - българският дух, независим, свободен и достоен. България ще върви непоколебимо по този път и очакваме от вас да бъдете открити, свободни и достойни в отстояването на мисията, която е наша обща кауза, подчерта Радев.

Проблемът на България дори с подписването на договора за приятелство е, че той стана много общ, посочи Радев. За разлика от Преспанския договор, който е изключително подробен и детайлен, договорът заседна в исторически спорове. Културно-историческото наследство е изключително важен фундамент като народ, но в тези спорове до момента вие останахте на втори план, вас ви нямаше, изтъкна Радев.

Според него са изключително важни правата на живите македонски българи в РСМ. Там е трудно да кажеш кой е Самуил и кой е Гоце Делчев, отсече държавният глава.

Голямата битка, пренасяна от историята към човешките права, тяхното спазване, пълноценна интеграция в живота - това е, което трябва да се отстоява, подчерта Радев. Когато вие, които живеете там (в РСМ), казвате и посочвате, че са нарушени вашите права, ние казваме на Европа, че вие сте европейски граждани, каза държавният глава.

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в РС Македония да не се подменя

Според него трябва да бъде ясна историята и това е едно от условията, които България писмено е поставила, за да има движение по започване на преговори за присъединяване на РСМ в ЕС. "Истината трябва да излезе наяве. Не може да има прошка, без да излезе историческата истина", даде да се разбере Радев.

Той увери, че България не води политика срещу РСМ, а дори напротив - ние сме най-близките и приятелски държави. България е страната, която има най-голям интерес РСМ да стане част по-скоро член на ЕС, да развиваме заедно икономика, инвестиции, медии и образование, каза Радев.

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Страните да спазват индивидуалните права...

"Защо 4 години не смените елементарни текстове в учебниците, защо не го направихте? Защо в държавни медии, в академия на науките, в държавните университети, институтите се стимулира езикът на омразата?", запита Радев македонските българи. Държавният глава ще продължава да пита и да настоява да се смени държавната политика на РСМ спрямо България.

По думите му в учебниците в България няма такава омраза към РСМ. Ние искаме да видим същото и от обратната страна, защото искаме България да интегрира в ЕС държави и приятели, а не проблеми, подчерта президентът.

Владо Треневски от Сдружение "Интеракция"- Охрид заяви, че срещата с президента му дава надежда. Ние все още сме преследвани и отварянето на досиетата е някаква необходимост за нас, посочи Треневски. "Трябва да излезем от мишите дупки, да си кажем истината и да се борим с нея, с ваша помощ, разбира се. Ние влизаме политически в окопите и обратен път няма. Ние очакваме от България офанзива за бъдещето на македонските българи", подчерта той.

Треневски посочи, че трябва да бъде прекратена изкуствената граница между Македония и България.

Според македонските българи България се хваща за нещо фалшиво, като трябва да се работи за това да се вдигне реномето на държавата. Ако останем само с това, че да вярваме в МИА и македонската държавна медия, лесно може да се постигне, но няма да има ефект. Това ще е само протоколарно, ние трябва да се борим с наши средства, с наши медии и да можем да покажем, че България не е това, което всички искат да представят, категорични бяха те.

Владимир Перев, от Сдружение "Коридор 8" - Скопие заяви, че трябва да има политика на разграничение между добрите желания и фактическото положение. Добрите желания остават намерение между хората и политиците, посочи Перев. Той увери, че отношенията между България и РСМ никога не са били по-добри от сега.

Делегацията на българската общност в РСМ включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията "Културен център "Иван Михайлов"-Битоля, "Трибуна"-Прилеп, "Македонско българско приятелство"-Скопие, "Коридор 8"-Скопие, "Интеракция"-Охрид, "Единство"-Кочани.