Важно е единството на съюзниците, включително и в развитието на отбранителните им индустрии и водещите технологии. Това заяви президентът Румен Радев на влизане в щаб квартирата на НАТО в Брюксел, съобщава БНР.

Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение, което ни дели на страни производители, които развиват своите икономики и социални системи чрез производство на високо технологични отбранителни продукти и експортират тези продукти, и на страни клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие.

Президентът заяви, че на днешната среща ще бъдат обсъдени на високо ниво адаптацията на Алианса във все по-предизвикателната среда за сигурност и че стратегическият документ, който предстои да бъде приет - "НАТО 2030", залага високо ниво на амбиция за развитието на Съюза през следващото десетилетие.

Радев: НАТО да е вписан в Европейския стълб на сигурност

Радев: НАТО да е вписан в Европейския стълб на сигурност

Позиция на президента

Той бе категоричен, че проектите, които ще бъдат обсъдени, са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса и са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на научния ни потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България.

Радев изтъкна, че тогава е посочил и пътища за преодоляване на този технологичен разрив чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка.

Със задоволство мога да споделя, че в "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които водят в тази посока, отбеляза държавният глава.