В България предстои да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване и е изключително важно тези средства да се използват ефикасно и ефективно. Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави, заяви президентът Румен Радев след като посети компанията, която управлява водните ресурси на Йерусалим.

Държавният глава е на посещение в Израел за участие във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

"Удивително е да се види как изключително бедният на вода Израел, в който над 70% от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, превръща пустинята в градина. Богатата на води България, обратно, върви в другата посока и то поради липсата на ясна визия и на добро управление", обясни Радев.

По думите на президента Израел очевидно има дългосрочна ясна визия, рационална политика и най-вече добро управление. Загубите по водопреносната система на град Йерусалим са 7% за година, а разпределението на водата и нейното качество се наблюдават в реално време.

Радев коментира, че е получил уверение от президента Реувен Ривлин, от председателя на парламента Юли-Йоел Еделщайн, както и от компанията, която управлява водните ресурси на Йерусалим, че са готови да окажат експертна помощна страната ни по отношение на водния сектор.

"Надявам се българското правителство да се възползва от тази възможност", добави българският президент.

По-рано през деня Румен Радев посети Центъра за мир и иновации "Перес", основан през 1996 г. от израелския държавник Шимон Перес. Организацията има за цел да укрепва мира и диалога в Близкия Изток, чрез съвместни проекти в икономиката, медицината, образованието и спорта, както и да насърчава диалога между хората.

Според Радев, всяка държава, която уважава своето минало и мисли за своето бъдеще, трябва да има подобен център. "Ние също можем да покажем немалко от своите заслуги пред света в различни области на науката и иновациите, което да вдъхновява младите хора".

В Йерусалим, българският президент посети и компанията за автономни автомобили Mobilеye, която стартира като производител на софтуер за улесняване на пътния трафик и усъвършенстването на градската среда и в момента в партньорство с водещи автомобилни производители в света, работи върху внедряването на автономни автомобили. С разработения от нея изкуствен интелект се произвеждат и устройства в подкрепа на хора със слухови и зрителни затруднения, които подпомагат тяхната обществена интеграция.

Радев обсъди водната криза и сигурността с президента на Израел

Радев обсъди водната криза и сигурността с президента на Израел

Израел готова да сътрудничи за решаването на проблемите в няколко града у нас