Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е управлението на българския футбол.

Така президентът Румен Радев коментира оставката на председателя на Българския футболен съюз Борисов Михайлов, която той подаде заради двубоя на стадион "Васил Левски", при който България падна с 0-6 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Според Румен Радев не трябва да се съди за футбола като някакво единично отделно явление в България. Радев не иска да се превръща в адвокат на президента на БФС заради самата игра. За президента е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в независима от държавата федерация. Това е станало практика, по думите на държавния глава. 

Задържаха четирима от феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия

Задържаха четирима от феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия

Те са открани в 1-во РПУ за обяснения

Освен това, Радев е на мнение, че с призивите, че оставката на Борислав Михайлов е поискана заради расистки изтъпления, управляващите се саморазобличили.

Държавният глава посочи, че нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, нито една федерация няма охранителни и разследващи функции, тя не може да изземе ролята на органите на реда и на държава.

"Искането на оставката по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят тази отговорност", посочи Румен Радев.

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Държавният глава отбеляза, че е крайно неприятно България, която е спасила 50 000 евреи, всеки един от тях да не бъде изпратен в лагера на смъртта, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем, но е необходимо държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство, призова президентът.

Той завърши с това, че докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви щели да продължават.

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

2 обвинения са повдигнати и на Английската футболна асоциация

Към момента арестувани са четирима от феновете, използвали расистки жестове по време на мача с Ангелия. 

Разпитите на петима от БФС председателят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души, са продължили до късно снощи, след като ГДБОП влезе в базата в "Бояна".

Вчера, 15 октомври, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а спортният министър обяви, че държавата къса с отношенията си с футболния съюз. Първоначално Михайлов нямаше намерение да се оттегля, но в късния следобед подаде оставкаЗа разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов
Обновена

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов

България влезе в заглавията на световните медии като расистка страна

Премиерът беше категоричен, че акцията на ГДБОП е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

Боби Михайлов подаде оставка

Боби Михайлов подаде оставка

Предстои да бъде представена пред Изпълнителния комитет на централа