Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество.

Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Държавният глава и неговата съпруга бяха домакини на събитието по случай днешния празник в Националния исторически музей. Гости на събитието бяха представители на академичната и научната общности, ръководители на образователни институции, преподаватели, дейци на културата, общественици, хора на изкуството и представители на държавните институции.

В приветствието си към тях президентът посочи, че именно силата и красотата на българската азбука, просвета и култура са съградили България като държава на духа и още преди хилядолетие я превърнаха в един от влиятелните културни и духовни центрове на Европа.

"Ние, българите, носим този уникален и съкровен празник в сърцата си не само защото нашата просвета, култура и духовност ни отредиха достойно място в европейската цивилизация, но и защото съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитанията на времето", подчерта държавният глава.

Празнични шествия по случай 24 май

Празнични шествия по случай 24 май

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се множество

По думите му на президента Радев като преки наследници на святото дело на Кирил и Методий и на поколения всеотдайни български книжовници и просветители, наш дълг е да продължим да утвърждаваме и днес историческата мисия на България.

"Това е призванието на родолюбци и просветители, осъзнали своята отговорност към отечеството и бъдните поколения", посочи Радев.

Той се обърна с благодарност към учителите, учените и изследователите, творците и хората на изкуството и перото, представителите на читалищното, библиотечното и музейното дело.

Снимка 666473

Източник: Президентство

"Нека запазим този дух на единение, не само в деня на празника, а и занапред, за да пребъде България", призова още президентът в приветствието си към гостите.

"Само този, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Поклон пред просветителите на българския народ, честит празник!". Toва заяви президентът по-рано днес в словото си пред Националната библиотека "Свети Кирил и Методий" по повод празника.