Смятам, че за съжаление президентът Радев няма да може да има така необходимата за България силна позиция в ЕС. Това заяви по Нова телевизия президентът на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев във връзка с посещението на Румен Радев в САЩ.

Плевнелиев посочи, че има различна позиция от тази на Радев по отношение на речта на американския президент Доналд Тръмп. Бившият държавен глава цитира думите на Радев, че с речта си Тръмп още веднъж е показал, че това да имаш силна армия и военна мощ е изключително важна предпоставка, за да може да правиш ефективна дипломация.

Плевнелиев заяви, че е изключително притеснен от речта на Тръмп. "За първи път в историята на ООН имаме американски президент, който от най-високата трибуна на планетата заплашва открито други държави", добави Плевнелиев.

Според него оръжията и използването на военни технологии е точно обратното на дипломацията. Когато използваш оръжия, това е доказателство, че нямаш аргументи, смята бившият държавен глава.

Като притеснителна грешка Плевнелиев определи и това, че президентът Румен Радев не е посетил приема на ЕС в ООН.

В Чикаго Радев зове успели българи за помощ и привличане на инвеститори

В Чикаго Радев зове успели българи за помощ и привличане на инвеститори

България възвръща традиционните си позиции на пазарите в Близкия Изток и Централна Азия

Във връзка със задочната "престрелка" между премиера и президента Плевнелиев е на мнение, че когато единият е от другата страна на океана, а другият в България, е по-добре да замълчат за известно време.

"Когато премиерът и президентът са в България, да бъдат така добри да седнат и да се разберат за самолетите или за корабите", посъветва Плевнелиев.

Не прилича на държавния глава по какъвто и да е начин да се бърка в работата на правителството за това какви самолети ще купува, допълни Плевнелиев.

"Сега, когато държавният глава не е експерт, тогава генерал Радев, сега вече държавен глава, точно заради това на него му прилича да застане отстрани и да не се бърка по никакъв начин в този процес на работата на правителството", каза Плевнелиев.

Плевнелиев не вярва, че има опит Радев да бъде дискредитиран.