Рискът от глобален военен конфликт и подкопаване на икономическите и социални системи са основните предизвикателства пред света в лицето на войната в Украйна.

Това заяви президентът Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН. Държавният глава ще участва днес в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, с която се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Днешната среща бележи средата на периода за постигането на амбициозните цели, които бяха поставени още през 2015 г., обясни Радев. Той цитира и думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че само 15% от тези цели предстои да бъдат изпълнени.

Огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес, отбеляза президентът Радев и допълни, че причините за това включват COVID-19, енергийната криза, военните конфликти, както и промените в климата. Това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, образованието, здравеопазването, посочи държавният глава и призова да се полагат по-координирани усилия от всички.

"За да има успех, трябва да има преди всичко една ясна политическа воля и ангажираност на правителствата, на гражданския сектор и на бизнеса", обясни Радев. Същевременно обаче диалогът, като основно средство за намиране на решение, отстъпва пред конфронтацията, изтъкна още президентът.

Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. В делегацията е и заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел. Тя ще направи изказване на министерската среща на тема "Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие".

Блинкън и Гутериш обсъдиха войната в Украйна

Блинкън и Гутериш обсъдиха войната в Украйна

Преди 78-та сесия на Общото събрание на ООН