Получих гаранция, че въпросът за Република Македония ще бъде поставен много сериозно и че ще бъде оказана подкрепа за възстановяване на диалога между политическите партии и институциите. Това обяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет, съобщават от "Дондуков 2".

По думите му това е най-важното в този момент за запазване на сигурността в региона. Президентът подчерта, че бъдещето на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

При посещението си в Брюксел президентът е обсъдил ситуацията в Югоизточна Европа и политическата криза в Република Македония с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител по въпросите на външната политика и на сигурността Федерика Могерини.

Никой няма интерес от етническо напрежение в Македония, категоричен Стефан Янев

Никой няма интерес от етническо напрежение в Македония, категоричен Стефан Янев

След референдума ситуацията в Турция е различна

Държавният глава коментира и темата Брекзит. Той увери, че Европейският съюз ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за напускане на Великобритания.

Румен Радев отправи призив в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС.

Той прогнозира, че това няма да бъде лесен процес и се очакват много трудности. Според него обаче е важно, че всички европейски лидери са се обединили около общите за ЕС цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло.

Радев подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури.

От думите на президента стана ясно, че на 22 май ще бъдат приети директиви, с които ще бъдат определени конкретните критерии за водене на преговорите и етапите на този процес.

Лидерите се надяват първата фаза да приключи през октомври.

Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит
Обновена

Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит

Споразумяха се за насоките за преговаряне

Президентът подчерта, че на нашата страна се пада отговорността точно по време на председателството на Съвета на ЕС да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат през октомври 2018 г., за да има време за ратификация и оттеглянето на Великобритания да бъде факт до 29 март 2019 година.

Запитан дали напускането на ЕС от Великобритания няма да доведе до допълнителна финансова тежест за страната ни, държавният глава подчерта, че тази част от преговорите ще бъде най-сложната. Той добави, че очаква това да е най-сериозният въпрос. Радев се надява на темата да се гледа по един и същи начин и от Обединеното кралство, и от страна на ЕС.

Румен Радев заяви, че в момента не може да прогнозира как това ще засегне България, тъй като зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на задълженията си.

До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко, посочи Румен Радев и добави, че постъпленията от Великобритания формират съществена част от бюджета на ЕС.