Целувката между Борисов и Петков не би родила нищо друго, освен отвращение. Това очакване изрази президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Според Радев действията на първите две политически сили в 49-ото НС не водят нито до доверие, нито до устойчиви решения.

Коментарът на президента идва след продължаващите разговори между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

Винаги съм заявявал, че трябва да има редовен кабинет, но той трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, поясни Радев.

Той коментира и записите от Националния съвет на ПП, които вече бившият член на партията Радостин Василев пусна. Според президента записите и последвалите самопризнания на лидерите на партията отдалечават България с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Той увери, че ще опита да убеди европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава.

ПП виждат координирани проруски сили против редовен кабинет

ПП виждат координирани проруски сили против редовен кабинет

Защо Радев обаче бави мандата?

И още от думите на Радев- "записите пометоха и миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери". Президентът изтъкна и че тези записи са предизвикали изключително негативни коментари за България в европейски медии.

Според него това е позор, който се излял върху лицето на нашата страна. За една нощ се сринаха едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на България в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция. "Сега ще ни трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс", посочи Радев и допълни, че темата ще бъде обсъждана на срещите му днес.

Държавният глава пристигна в Молдова, където беше посрещнат от молдовския президент Мая Санду за участие във Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО).

Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет, председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския парламент. Президентът ще има редица срещи с европейски лидери в рамките на събитието. Българският държавен глава очаква срещата на високо ниво да доведе до важни резултати за бъдещето на континента.

"Сериозните проблеми с правата на българите в РСМ ще бъдат неотменима тема в моите разговори днес", посочи Радев и допълни, че форумът е ключов на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката, в свързаността.

В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността.

ЕПО е платформа за диалог между европейските държави на континента за постигане на координация по различни секторни политики. Първата среща на върха се проведе миналата година в Чехия.